unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sista direkttåget rullade iväg

De danska tågen mellan Ystad och Köpenhamn har slutat rulla. Sedan i söndags får resenärer på sträckan byta tåg i Hyllie i stället.
Sista Bornholmståget har avgått från Ystads station.
Sista Bornholmståget har avgått från Ystads station.
Foto: Bass Nilsson

Direkttågen mellan Ystad och Köpenhamn har gått i samband med Bornholmsfärjornas avgång och ankomst till Ystad. I första hand har det vänt sig till färjeresenärerna. De har gått sedan Öresundsbron öppnades.

Tågen har även fungerat som en direktförbindelse mellan Ystad och Skurup och den danska huvudstaden, men även till Kastrup.

– Det har varit väldigt få som använt den möjligheten, säger Magnus Andersson, affärschef för drift och fordon på Skånetrafiken.

Danska transportministeriet har under en längre tid diskuterat att säga upp tågavtalet för Intercitytågen med DSB, det statliga danska järnvägsföretaget. Ministeriet vill lägga pengarna på färjetrafiken mellan Ystad och Bornholm i stället.

Transportministeriet och Skånetrafiken har skrivit ett avtal så att resenärer från Köpenhamn kan ta Öresundståg till Hyllie och där byta till Pågatåget mot Ystad med samma biljett. Från Ystad blir det Pågatåg till Hyllie och där byte till Öresundståg mot Danmark.

När Intercitytågen nu försvunnit blir det mer plats på Ystadbanan för Pågatågen.

– Det är vi väldigt glada för. Det har inte varit någon stor beläggning på tågen, säger Magnus Andersson.

Skånetrafiken räknar med att det ska öka punktligheten för Pågatågen.

Bussarna mellan Köpenhamn och färjeläget i Ystad för Bornholmsresenärer fortsätter att gå som tidigare. Två tredjedelar av dem som inte tar bil utan åker kollektivt har åkt buss, en tredjedel tåg.

Läs mer: Bornholmstågen kvar i två år