Sjöräddningsmuseet i Kåseberga lägger ner

Kåseberga Artikeln publicerades
Suzanne och Lars Wrammert.
Foto:Mark Hanlon
Suzanne och Lars Wrammert.

Sjöräddningssällskapet har beslutat att inte förnya sitt avtal med den ideella föreningen som driver Sjöräddningsmuseet i Kåseberga. Det innebär att museet stängs och att det gamla båthuset kommer att säljas.

Sommaren 2016 blev den sista säsongen för Sjöräddningsmuseet i Kåseberga.

Under de tio säsonger som museet hållit öppet har omkring 100 000 personer kommit till den före detta sjöräddningsstationen i hamnen, för att lära sig mer om Sjöräddningssällskapets historia.

Sjöräddningssällskapet, som har haft ett samverkansavtal med föreningen Sjöräddningsmuseet i Kåseberga, vill inte längre sponsra verksamheten.

Därmed läggs Sveriges enda sjöräddningsmuseum ner.

– Vi är verkligen jättenöjda med hur styrelsen för föreningen har drivit verksamheten i Kåseberga. Jag var själv nere för några veckor sedan och såg hur fint det är, säger Rolf Westerström, vd för Sjöräddningssällskapet.

– Samtidigt håller vi på att bygga upp stationer längs hela kusten, och behöver helt enkelt resurserna på andra håll. De historiska samlingarna kommer dock att tas om hand och spridas till våra gamla och nya stationer.

Lars Wrammert, ordförande i föreningen, berättar att han inte är överraskad över Sjöräddningssällskapets beslut.

– Vi har fått signaler tidigare om att avtalet inte skulle förnyas. Vi kan inte driva museet utan deras stöd, så därför kommer vi att upplösa föreningen.

– Det är klart att det är lite vemodigt, men det finns ingen bitterhet. Vi har haft tio fantastiska år här, säger han och får medhåll av sin hustru Suzanne Wrammert som är museiansvarig i föreningen.

Sjöräddningsmuseet i Kåseberga skapades för tio år sedan, i samband med sällskapets 100-årsjubileum, och inhystes i båthuset som byggdes 1944 som sjöräddningsstation.

Utöver museiverksamheten har det hållits konserter, föreläsningar, konstutställningar och även bröllop i båthuset.

Ett femtontal värdar har hållit museet öppet under somrarna.

– Våra värdar har verkligen gjort en viktig insats och informerat om Sjöräddningssällskapet. Många tror att den här verksamheten är statlig, men så är det ju inte, säger Lars Wrammert.

På frågan om det är någon händelse under de här åren som sticker ut, svarar Suzanne Wrammert:

– Vi har så många fina minnen, men det var den gången då det flöt ett lik i hamnen, säger hon på museets trädäck och pekar ut mot hamninloppet.

– Fast, det var när Kenneth Branagh var här och filmade Wallander, tillägger hon.

Enligt Rolf Westerström kommer museibyggnaden, som ligger på mark som arrenderas av kommunen, så småningom att säljas.

– Men det finns inte mycket mer att säga om det i nuläget. Vi kommer att ha en dialog med Kåsebergaborna om detta när det närmar sig.