Sju års fängelse för knarkbrott

Sju års fängelse och livstids utvisning blev domen för den 50-årige man som den 11 januari kom till Ystad med ett knarkparti på hela 4,8 kilo amfetamin gömt i sin personbil. Mannen nekade till brott och sa under rättegången i Ystad att han måste ha blivit lurad av en bekant.
Ystad • Publicerad 19 april 2004

Knarkpartiet är det största som tullpersonal i Ystad tagit i beslag hittills i år. Narkotikan hade placerats i bilen genom att lönnfack inrymts i både förarsätets och passagerarsätets stolsryggar. Den första indikationen att tullpersonalen borde titta närmare på mannen och hans bil kom när mannen överlämnade sitt pass. I passet hade han nämligen lagt ett par sedlar, vilket kan ses som ett försök att muta personalen. Den narkotikahund som undersökte bilen visade intresse för förarkupén. När stolsryggarna undersöktes hittades tio plastförpackningar med sammanlagt 4 838 gram amfetamin. Knarket låg gömt under olika förpackningslager med bland annat plast, aluminiumfolie, senap och tejp. Mannen förnekade all kännedom om knarket. - En tid innan jag gjorde resan till Ystad träffade jag en man som lovade hjälpa mig att fixa jobb. Vi umgicks då och då och han sa att han jobbade på en grossistfirma. Han ordnade hyrbil så jag kunde söka jobb i Wien och lånade mig pengar så jag sedan kunde köpa en egen bil, sa 50-åringen i Ystads tingsrätt. Han uppgav att vännen också fixat ett tremånadersjobb åt honom i norska Drammen och lånat honom pengar till resan. Däremot kunde han inte berätta för tingsrättens ledamöter på vilket telefonnummer vännen kan nås eller på vilken adress han bor eller var han jobbar. - Han sa bara att företaget låg i området mellan Warszawa och Poznan. När jag frågade om hans telefonnummer sa han ''vad skall du med det. Du är ju arbetslös och har inte råd att ringa mig. Det är bättre att jag ringer dig'', sa 50-åringen. Han ansåg att vännen antingen visste om eller var den som placerat knarket i bilen. Kammaråklagare Eva Pihl yrkade på sju års fängelse och livstids utvisning. 50-åringens försvarare advokat Hans Hultén ansåg att bevisningen var för vag och att hans klient därmed borde frisläppas. Ystads tingsrätt dömde mannen till sju års fängelse och livstids utvisning ur landet. Den dömde skall stanna kvar i häktet i Trelleborg tills domen vinner laga kraft.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.