unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sju jordbruk i sydöstra Skåne bland rikets 50 mest lönsamma

När Sveriges 50 mest lönsamma jordbruksföretag rankas har sydöstra Skåne hela sju stycken verksamheter med på listan.
Det står klart att det går bra för jordbruken i Simrishamn och Sjöboområdet, men allra bäst går det för en viss Skivarpsgård.

Vill man bo där man kan göra pengar på jordbruk är det Simrishamn, Skurup och Sjöbo det går bäst för lönsamhetsmässigt i sydöstra Skåne. Åtminstone om man ska tro sammanställningen som Lantbrukets Affärstidning ATL nyligen gjort, där de listat de 50 mest lönsamma jordbruksföretagen i Sverige.

Lönsamheten beräknas utifrån en granskning av alla företag som gått med vinst före skatt fem år i rad. I denna sammanställning beräknas den genomsnittliga avkastningen i procent på totalt kapital. Jordbruksföretaget som det gått bäst för i hela Sverige, Brinkhagens frukt i Kristianstad, hade en avkastningsgrad på 68 procent.

Bäst av alla jordbruk i sydöstra Skåne går det för Gunnebo Trädgård i Skivarp, som hamnar på en 15:e plats bland de listade 50, med en avkastningsgrad på 42 procent. Från odlingen säljer man främst växter men också grönsaker och bär om sommaren, och har funnits på Söderslätt sedan 1840.

Läs också:

På en 19:onde plats hittar man Pålstorp Mjölk i Sjöbo, med en avkastningsgrad på 40 procent. Verksamheten sysslar med mjölkproduktion och är återförsäljare till bland annat Skånemejerier.

På en 20:e plats hittas Orelunds frukt i Simrishamn, där det odlas allt från äpplen och bär till chili och tomater. Även detta företag hade en avkastningsgrad på 40 procent.

Om man sedan tittar lite längre ned i listan hittas på en 34:e plats hästrehabiliteringen Valleröds Dal Hästfysioterapi, belägen i Sjöbo. En annan Sjöbo-verksamhet, slakteriet Sverker Malmborg, hamnar på en 46:e plats, tätt följt av Österlendoktorn på en 47:e plats och Östergård kyckling på plats nummer 48, båda två baserade i Simrishamns kommun.

Läs mer