Sjuka skickas runt inom sjukvården

Vårdcentralen hänvisade till lasarettets akutmottagning. Akuten hänvisade till infektionskliniken i Lund. Och infektionskliniken hänvisade till sjukvårdsupplysningen. Det var sannerligen inte lätt för salmonellapatienterna i Ystad under den gångna helgen.
Ystad • Publicerad 16 april 2002

När vårdcentralen stängde på fredagskvällen uppmanades de att vända sig till akutmottagningen. Men där tog man inte emot folk som var i behov av inläggning. - I sådana fall hänvisar vi till infektionskliniken i Lund. Det är inte för att vara bekväma. Vi vill helt enkelt hantera det så smidigt som möjligt, säger Ingeli Jadesten, biträdande avdelningschef på akuten i Ystad. Hon har svårt att kommentera enskilda fall, men tycker det är olyckligt om någon salmonellapatient avvisats felaktigt. För den sjuke gällde det hur som helst att ha en god portion ork och tålamod för att ta sig fram i virrvarret. Efter ett flertal telefonsamtal och motsägelsefulla besked var det många som gav upp. På måndagen uteblev den befarade rusningen till vårdcentralen. Verksamhetschef Agnetha Svensson bedömde att läget var "under kontroll". - Det är fortfarande många som vänder sig hit. Men inte alls i samma omfattning som i förra veckan, säger hon. - Vi har förberett ett läkarschema med fler akuttider. Det finns alltså beredskap för patienter som inte kunnat återgå till arbetet och därmed behöver läkarintyg. Hur man har handlagt mottagningen på akuten under helgen kan jag dock inte svara på. Ystads kommuns livsmedelsinspektör var åter ombord på m/s Polonia i fredags. Då togs 34 omgivningsprover på ytor som personalen varit i kontakt med. Exempelvis dörrar, telefoner, kylar, handtag på maskiner, vaskar och avloppsbrunnar. Ännu har ingen smittokälla hittats. I dag, tisdag, väntas svar på personalens avföringsprover. - Vi ser fram emot resultaten med stor spänning, säger Margaret Åkesson. Salmonellan i Ystad utbröt den 5-7 april. Hundratals personer insjuknade efter att ha deltagit i en kryssning på m/s Polonia. Under resan serverades en buffé med bland annat kyckling och skaldjur. En teori är att dessa ingredienser innehållit salmonellabakterier. Tre olika varianter förekommer i avföringsproverna. Endast en av dem, salmonella enteritidis, har färdiganalyserats.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.