Sjukhuschef i Ystad kritiserar revisorer

Ystads lasarett är ett av de mest kostnadseffektiva sjukhusen i Skåne. Det menar sjukvårdsdirektör Stefan Bergström och reagerar starkt mot en revisionsrapport som talar om att effektiviteten skulle vara sämre än i Simrishamn.
Ystad • Publicerad 6 februari 2002

- Rapporten grundar sig på vad folk känner och tror utan att man klär det i siffror och fakta. Man säger att man tror att Simrishamn är effektivare än Ystad, säger han. Hur Ystads lasarett står sig i siffror jämfört med Simrishamn vet han inte eftersom statistiken från privata Närsjukvården Österlen inte är offentliga. Men färsk statistik visar att Ystad har hög effektivitet i jämförelse med övriga offentligt drivna sjukhus i Skåne. Effektiviteten räknas bland annat i kostnad för antal så kallade DRG-poäng. DRG står för diagnosrelaterade grupper och varje operation eller besök motsvarar ett visst antal poäng. Siffrorna till och med november i fjor säger att Ystads kostnad per poäng varit 22 812 kronor. Det är tredje lägsta priset av alla sjukhus samt primärvården i Skåne. Den enhet som har högst kostnad per poäng landar på 41 251 kronor. - Enkelt uttryckt kan man säga att om en höftledsoperation till exempel skulle motsvarat en poäng hade den kostat 22 812 kronor hos oss men betydligt mer hos de flesta andra sjukhus, säger Stefan Bergström. Antal poäng per resurs (det vill säga anställda som jobbar och inte är tjänstlediga eller sjukskrivna) ligger i Ystad också högt, vilket är ytterligare ett tecken på bra effektivitet. - Ofta säger man ju att små sjukhus har mer kostnader än stora sjukhus men det stämmer inte här. Rapporten som Stefan Bergström är kritisk mot har beställts av revisorerna i Region Skåne som en granskning av konkurrensprogrammet. Revisorerna har studerat dokument och intervjuat anställda. Sammanfattningen talar om att styrprocess fungerar bättre på Simrishamns sjukhus, bland annat eftersom de har ett tydligare uppdrag i avtalet som är skrivet på fem år. Det är också därför det finns "starka skäl att anta att Simrishamns sjukhus hr en högre effektivitet, i relation till uppdraget, än lasarettet i Ystad", skriver revisorerna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.