Skadegörelsen minskar men allt fler våldsbrott

Polisens halvårsstatistik visar att skadegörelsen minskat men att våldsbrotten, alltså olaga hot och misshandel, blir allt fler i Ystad. Att skadegörelsen minskat kan bland annat bero på polisens brottsförebyggande arbete.
Ystad • Publicerad 3 augusti 2004

- Utvecklingen är glädjande när det gäller de få skadegörelsefallen. Men vi skall komma ihåg att statistiken kan se annorlunda ut när vi summerar hela år 2004, säger assistent Göte Alm på förvaltningssektionen i Polisområde Södra Skåne (POSS). Han påpekar att Ystad hittills i år sluppit ifrån omfattande vandalisering utförd av några få personer. Som exempel på detta kan nämnas en händelse för några år sedan då en person på kort tid repade lacken på nästan 200 bilar i staden. Hittills i år har det i Ystad skett 166 våldsbrott, alltså olaga hot och misshandelsfall, vilket är en ökning med 39 procent i jämförelse med samma tid i fjor. - Det är framför allt årets första månader januari och februari samt första sommarmånaden juni som ligger högt med 30, 25 och 38 våldsbrott. - Allmänt sett brukar antalet anmäla brott öka med ungefär tio procent under sommarmånaderna. Men i juni i år är ökningen ännu mer markant, påpekar Torsten Ström, t f chef för POSS:s förvaltningssektion. Vidare har hittills i år noterats 28 bostadsinbrott (+33 procent), 130 cykelstölder (+14 procent) och 122 fall av skadegörelse (-13). YA berättade i lördags att antalet bilinbrott och bilstölder ökat kraftigt i Ystad. Av 169 bilinbrott hittills i år kan konstateras att 17 skedde i januari, 26 i februari, 21 i mars, 34 i april, 21 i maj, och 50 i juni. Hittills i år har det också skett 71 bilstölder i staden, nämligen 11 i januari, 16 i februari, 14 i mars, 17 i april, 10 i maj och tre i juni.

Jonas Axelshult-Larsson jonas.axelshult@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.