Annons

Skånejournalister får stipendium

YA-medarbetaren Hanna Folkemark Ellborg har tillsammans med TA:s Sofia Bergström fått 25 000 kronor ur Peter Melins minnesfond.
Ystad • Publicerad 27 mars 2014
YA:s Hanna F Ellborg och TA:s Sofia Bergström har fått 25 000 kronor för att resa till Ungern och undersöka vilken effekt de nya medialagarna fått.
YA:s Hanna F Ellborg och TA:s Sofia Bergström har fått 25 000 kronor för att resa till Ungern och undersöka vilken effekt de nya medialagarna fått.Foto: Foto: Lars Mohlin
Hanna Folkemark Ellborg och Sofia Bergström.
Hanna Folkemark Ellborg och Sofia Bergström.Foto: 

Pengarna ska de använda till en resa till Ungern där de ska studera vilka effekter de nya medialagarna fått.

– Det känns fantastiskt att ha fått stipendiet, säger Hanna Folkemark Ellborg, som arbetar både som skrivande reporter och fotograf på Ystads Allehanda. Sofia Bergström är reporter på Trelleborgs Allehanda.

Annons

För tre år sedan infördes de nya medialagarna i Ungern. De innebär bland annat att premiärministern utser ett medieråd som kan utfärda böter till medieföretag som rapporterar obalanserat.

– I och med ändringen av grundlagen har kontrollen av medierna skärpts, säger Hanna F Folkemark Ellborg.

Hon och Sofia Bergström har sedan tidigare kontakter med pressfolk och en forskare vid universitet i Budapest, som bekräftar den bilden.

– Nu vill vi åka till Ungern och intervjua folk om hur rapporteringen i landet förändrats. Främst planerar vi att åka till Budapest, men jag vill gärna åka till något område där det bor romer. Enligt uppgift har de nya lagarna nämligen också gått ut över den romska kulturen, som trängts undan.

Det är första gången Hanna Folkemark Ellborg får stipendium som journalist.

– Jag har tidigare noterat att det främst är manliga kollegor som får stipendier. Det beror säkert på att det också är de som i stor utsträckning söker pengar och det blev också ett skäl till varför Sofia och jag tyckte det var angeläget att söka Melinstipendiet.

Syftet med stipendiet till Peter Melins minne är att ge medarbetare inom Sydsvenska Dagbladet AB och Skånemedia AB möjlighet att öka kunskapen kring tryck- och yttrandefrihet genom studier i Sverige eller utomlands.

I år fick även Sydsvenskanmedarbetaren Kalle Kniivilä stipendium, 15 000 kronor för att studera utvecklingen på Krim.

Sofia Bergström och Hanna Folkemark Ellborg planerar att göra sin resa till Ungern under hösten.

– De journalister vi haft kontakt med i landet har varit mycket angelägna om att vi ska komma. Det har peppat oss extra mycket, säger Hanna Folkemark Ellborg.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons