Annons

Skånskt kemskydd i Irakkriget

Sjukvårdstälten som tillverkas av Trelleborg Protective Products i Ystad kan bli ett viktigt inslag under Irakkonflikten. Likadant med företagets kemskyddsdräkter, som används vid räddnings- och saneringsarbeten.
Ystad • Publicerad 24 mars 2003
Jonas Lundberg, vd, på Trelleborg Protective Products i Ystad. Arkivbild: Bass Nilsson
Jonas Lundberg, vd, på Trelleborg Protective Products i Ystad. Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

- Men för de stridande soldaterna funkar det inte att bära en helt gastät dräkt. Det blir alldeles för varmt, berättar vd Jonas Lundberg. Under militära frontstrider gäller filtermask och fältuniform med aktivt kolfilter insytt i tyget. Den typen av utrustning erbjuder dock inte Trelleborg Protective Products. - Just nu har vi fullt upp med att beta av orderstocken. Omsättningen har ökat med 30 procent sedan den 11 september 2001, säger Jonas Lundberg. Avancerade gummidräkter efterfrågas mest. Tuffaste typen är den så kallade Level A-dräkten, som används i de riktigt heta zonerna. Beställningarna kommer till stor del från USA. Men utländska kunder finns även i Europa och Asien. - Vi har vissa order som skulle kunna kopplas till Irakkonflikten. I dag handlar det i huvudsak om att skydda räddningspersonal, säger Jonas Lundberg. Trelleborg Protective Products i Ystad sysselsätter ett 100-tal personer. Så sent som i januari nyanställdes fem personer.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons