Annons

Skolelever byggde egna fartvidunder

Ystad • Publicerad 13 maj 2005
Bilbyggarna med sina crosscarts, från vänster Kim Johansson, Emil Ekelund och Lars Jönsson samt Ted Hansson Alexander Sahlin och Henrik Helmersson. Rasmus Larsson i mitten har skapat hemsidan på internet. Bild: Bass Nilsson
Bilbyggarna med sina crosscarts, från vänster Kim Johansson, Emil Ekelund och Lars Jönsson samt Ted Hansson Alexander Sahlin och Henrik Helmersson. Rasmus Larsson i mitten har skapat hemsidan på internet. Bild: Bass NilssonFoto: 

Sex elever på Sydskånska gymnasiets teknikprogram har under vårterminen byggt två så kallade crosscarts. I går visade de upp sina fartvidunder för sponsorer och imponerade kompisar.

– Vi byggde vår crosscart för att slippa det vanliga skolarbetet, säger Kim Johansson när vi står bredvid den märkliga skapelsen på Österporthallens grusplan.

Annons

Skämt åsido så är båda byggena frukten av det praktiska arbete som eleverna nu genomfört.

Det minska av de två terränggående fordonen har byggts av Ted Hansson, Alexander Sahlin och Henrik Helmersson. Fordonet har en Husqvarna crossmotor på 2.50 hästkrafter och en toppfart på 70 kilometer i timmen. Den stora crosscarten i beach buggy-modell har byggts av Emil Ekelund, Kim Johansson och Lars Jönsson. Den har en Toyota-motor på 105 hästkrafter och kan köras i upp till 180 kilometer i timmen! – Fordon av det här slaget får bara köras på inhägnade områden och privat mark. De är kul att köra och det är ett rejält ös i dem, påpekar Kim Johansson.

Tack vare klasskompisen Rasmus Larsson har dessa crosscarts och deras upphovsmän fått en egen hemsida. Adressen är www.cross-cart.tk.

Per Sjöberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons