Annons

Skolorna i Hedeskoga och Sövestad marknadsfördes

Kampen om byskolorna är i full gång. Inte en gång till vill föräldrar och lärare i Sövestad och Hedeskoga höra att något om nedläggningshot. Nu börjar de "marknadsföra" skolorna för att öka antalet elever.
Ystad • Publicerad 29 januari 2005

Nyfiken på vår skola? stod det på gula lappar uppsatta överallt på Sövestad skola i lördags. Det var inbjudan om öppet hus som skulle locka både föräldrar som redan har elever på skolan och de som har barn som är intresserade av att börja.

– De måste känna att vi som personer bryr oss, att det finns ett hjärta bakom verksamheten och att undervisningen har hög kvalitet, säger rektor Gertrud Ifverson som skickat ut brev till familjer i det omkringliggande området för att övertyga dem.

Annons

Klockan halv nio på lördagsmorgonen hade personalen förväntansfullt slagit upp dörrarna för att ta emot skolans elever och alla besökare. Elevrådet hälsade välkommen i foajén och visade besökarna rätt och under förmiddagstimmarna var det full undervisning i alla salarna. I klass 5 höll till exempel några elever på att med egentillverkade värmesågar att såga ut länder i frigolit och i träslöjdssalen höll klass sex till. Och eleverna var goda ambassadörer för skolan.

– Det är fint här och så får man mycket mer frisk luft än inne i stan, sade Emelia Holsten Krag i klass sex som gått i Sövestad sedan hon började skolan. Och inte haft en tanke på att välja någon annan.

Mest kom det föräldrar som hade barn i klasserna på besök, men en och annan utomstående med barn som ska börja skolan nästa år hade också sökt sig hit.

Anneth Gistorps och Peter Larssons dotter Tea ska kommer till en blandad förskoleklass/etta till hösten.

– Man undrar ju mycket hur det ska bli. Hur mycket de ska ha gemensamt. Men det bättre att slå ihop klasser om det inte blir tillräckligt med elever än att de skulle behöva åka skolskjuts någon annanstans, säger hon.

Byskolan betyder mycket, menar hon. Familjen flyttade till Sövestad från Malmö just för att ge barnen en trygg uppväxt med bland annat en bra skola.

– Vi har ju planerat det här på lång sikt. Om då byskolan lägger ner så raseras ju allt som vi tänkt oss, säger Peter Larsson.

Föräldrarna i Sövestad kämpar också gemensamt med föräldrarna i Hedeskoga så att båda skolorna får vara kvar. De är lika viktiga, förklararHelene Sjödin Rasmusson som är engagerad i framtidsgruppen.

– Försvinner den skolan blir det också färre som i fyran kommer till Sövestad, för då går de eleverna redan någon annanstans.

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons