Annons

Skolverket kritiserar Ystads kommun

Skolverket är kritisk mot Ystads kommun för att den inte kunnat lösa barnomsorgen för ett flerhandikappat barn på ett tillfredställande sätt.
Ystad • Publicerad 27 augusti 2002

Förra sommaren fanns enligt föräldrarna ingen semestervikarie på förskolan som kunde ta hand om sonen vilket medförde att de fick stanna hemma mer än en månad utöver ordinarie semester. Det har också hänt att föräldrarna tvingats att hämta sonen tidigare än överenskommet på dagen. Kommunen har till sitt försvar förklarat att det varit svårt att hitta personal som vill och kan arbeta med ett så gravt handikappat barn. Bland annat anställde Ystads kommun en vikarie förra sommaren som visade sig inte klara av arbetet. Men kommunens hantering strider enligt Skolverket mot skollagen. Förskoleverksamhet ska exempelvis enligt andra kapitlet, sjätte paragrafen "tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller barnets eget behov". Förskoleverksamheten ska dessutom utgå från varje barns behov och de barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska enligt skollagen garanteras denna omsorg. Trots att Ystads kommun gjort betydande insatser för att tillgodose barnets behov undgår man alltså inte kritik. Skolverket anser att pojken inte garanterats den förskoleverksamhet som han faktiskt har rätt till.

Lars Jarlsbo lars.jarlsbo@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons