Skyddsjakt tillåts på bökiga djur
YA har tidigare berättat om vildsvinsproblematiken kring Högestad. Vd Fredric Piper har medgett att godset varit senfärdigt i sin hantering av vildsvinsfrågan och inte skjutit av tillräckligt de senaste åren.
Jakten har trappats upp och viltmästare Mathias Nilsson uppskattar att man totalt kommer att ha skjutit uppemot 250 vildsvin i Högestad när denna säsong är över (jaktåret sträcker sig från den 1 juni till den 30 juni). Vildsvin är mycket svåra att räkna, men godsets uppskattning är att det rör sig omkring 1 000 vildsvin i området för närvarande.
Utöver att anordna Högestads och Christinehofs stora årliga jakter är han själv ute minst en gång i veckan för att skjuta några vildsvin. Att skjuta även suggor är en ny strategi.
Främst årsgrisar skjuts
– Vi skjuter förstås främst årsgrisar. Som jägare känns det aldrig bra att skjuta ett hondjur, men vi måste göra även det för att förvalta viltet. Om man ska skjuta en sugga måste man dock vara säker på att hon inte har kultingar.
I tillståndet från länsstyrelsen står att hägnet måste undersökas noga med hund i lina vid varje tillfälle då en sugga fällts.
– Om man inte skjuter suggor alls så riskerar man inte heller att oavsiktligt skjuta en kultingförande mamma, det är sant. Men vi måste ha en föryngring på moderdjuren. Annars blir det svårt att minska stammen och könsfördelningen kommer att bli sned, säger Mathias Nilsson.
Gevären inte enda vägen
Godsets plan är att på fem år få ner den lokala vildsvinsstammen till en ”rimlig nivå” där skadorna på lantbruk och natur inte är så omfattande och kostsamma. Men vägen dit går inte enbart via avlossade jaktgevär, påpekar Mathias Nilsson.
– Vi måste även fortsätta att styra vildsvinen genom utfodring på rätt sätt och till vissa platser. Vi kanske också måste röja tät växtlighet i till exempel naturreservatet Skogshejdan, för att göra jakten effektivare. Helt klart är i alla fall att det kommer att krävas till en kombination av olika åtgärder.