Skyltar i naturreservat – roligt eller förfulande?

Kåseberga Artikeln publicerades
Kåseberga – snart känt även för film?
Foto:Malin Palm
Kåseberga – snart känt även för film?

Jätteroligt, tycker turisterna. Ta bort, den är olaglig, tycker en boende om träskylten med texten Kåsewood i sluttningen upp från hamnen i Kåseberga.

Fiskeläget har blivit något av motsvarigheten till Hollywood för fyra sommarboende tonårstjejer. Flickorna har gjort ett antal filmer på drygt tio minuter, bland annat vampyrfilmer.

På skoj tillverkade de en skylt av plank som de hittade i garaget. Kåsewood-skylten placerade de i backen.

– Turisterna verkar gilla den mycket. Men tycker byborna inte om den får vi väl ta bort den, säger en av tjejerna, Cecilia Johansson från Malmö.

Ystads kommun har fått in klagomål på den här och andra skyltar som satts upp i naturreservatet Hammars backar-Kåsebergaåsen. Det är olagligt att sätta upp skyltar i naturreservat, påpekar mannen som klagar.

Han är medveten om att det är länsstyrelsen som har ansvaret. Men han tycker att det är bra om kommunen tar itu med detta eftersom han tycker att skyltarna förfular landskapet och tror att de kommer att bli allt fler. Andra skyltar som han reagerar på är reklam för rökeriet i Kåseberga hamn, skyltar med kor uppe på åsen och en reklamskylt för vandrarhemmet.

Kommunekologen ska i samråd med länsstyrelsen fundera på vad som ska göras, svarar samhällsbyggnadschefen Andreaz Strömgren, som har förståelse för hans synpunkter.