Slipper räkning för modemkapning

Jimmy Persson i Nybrostrand kan andas ut. Han slipper att betala telefonräkningarna på 29 000 som damp ner i hans brevlåda efter det att hans modem blivit kapat. "Jag har blivit befriad till slut", säger en lättad Jimmy Persson.
Ystad • Publicerad 19 april 2004

YA berättade för en månad sen hur hans 14-åriga dotter av misstag laddat ner ett program från Internet som gjorde att telefonmodemet kopplades om till utlandet. Efter kontakt med sin internetleverantör, Telia Sonera, fick Jimmy Persson beskedet att han visserligen kunde reklamera fakturan, men med små utsikter att vinna gehör. Den enda hjälp som då erbjöds från teleoperatörens sida var att dela upp fakturan. Nu har man gjort helt om i frågan från Telia Soneras sida. Alla kunder som drabbats av så kallad modemkapning efter oktober månad 2003 ska slippa att betala sina räkningar. Eftersom Jimmy Persson drabbades i januari och februari i år tillhör han alltså den skaran. Betalningsbefrielsen gäller dock bara en gång. Skulle det hända igen att modemet kapas får man snällt betala sin faktura. Telia Sonera säger att de hjälper till med anvisningar och programvara för att undvika framtida kapningar. - Vi har installerat programmet Bluffstopparen som man kan ladda ner från Konsumentverkets hemsida och så har vi spärrat utlandssamtal, säger Jimmy Persson. Han kommer inte att ha några problem att hitta någon alternativ användning för de 29 000 kronor som ha nu slipper betala. Något roligare än en saftig telefonräkning. - Det kan jag lova att jag kommer att göra. Modemkapare brukar använda sig av ett litet program som laddas ner till din dator utan din vetskap. Sen kopplar programmet upp sig mot dyra utlandssamtal eller betalsamtal. Jimmy Perssons faktura var för samtal till den lilla ön Diego Garcia i Indiska Oceanen. Telia Sonera valde att stänga förbindelsen till ön efter att teletrafiken ökat dit. Man såg det som en

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.