Slut med grönt avlopp på äldreboende

Stopp i infiltreringen och klagomål på slamtömningar bakom beslutet att istället ansluta till det kommunala vatten- och avloppsnätet.
Ystad • Publicerad 10 april 2002

Den gröna lösningen med infiltrering för att rena avloppsvattnet från Vigs Ängar håller inte längre. Nu måste det antroposofiska äldreboendet anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Teknik- och fastighetsnämnden har beslutat att det ska ske till självkostnadspris. Huset stod klart 1995 och eftersom det redan då var klart att socialkontoret skulle hyra ut det till antroposoferna valde man den gröna lösning på hanteringen av avloppsvattnet som hyresgästen förespråkade. Redan då var meningarna i teknik och fastighetsnämnden delade kring vad som var bäst, och nu ser det ut som om den konventionella sidan till slut fått rätt i sina farhågor. Under årens lopp har det uppstått ett antal brister i anläggningen och kostnaden för att åtgärda felen har gjort att den ursprungliga driftsbudgeten spruckit. Ökningen i fjol var 234.000 kronor. Det beror på stopp i infiltrationsbäddarna, men också på att den lokala lantbrukaren inte längre får hämta det slam som bildas. Ändrade miljökrav satte stopp för detta under 2001. Slamtömningarna sköts nu istället av kommunen och de har under årens lopp ökat från två gånger i månaden till tre gånger i veckan. - Vi har fått klagomål från de boende i området, säger Erling Alm, teknisk chef i kommunen. De tycker att detta är mycket störande, framför allt buller och avgaser från slambilen. De har också krävt hyresnedsättningar på grund av detta. Teknik- och fastighetsavdelningen äger huset men hyr ut det till social omsorg som sedan i sin tur hyr ut det till antroposoferna som driver Vigs Ängar. Anslutningen till kommunens vatten- och avloppsledning kan komma att innebära en ökad hyreskostnad. - Vi som fastighetsägare måste se till att täcka våra kostnader, säger Erling Alm. Sedan är det upp till socialen att ta upp med sin hyresgäst hur man ska lösa detta. Ordförande vid teknik- och fastighetsnämndens senaste möte var Ingrid Ek (s). - Jag var inte själv med när beslutet att prova denna gröna lösning togs, men man måste prova nya metoder emellanåt, men också vara beredd att backa när det inte fungerar, säger hon.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.