Annons

Smilla, 19, skriver för unga i YA

19-åriga Smilla Roxenius är projektledare för YA:s satsning på innehåll för unga läsare.
– Jag vill skapa en plattform tillsammans med andra unga där man kan göra sin röst hörd, säger Smilla.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ystad • Publicerad 10 december 2020
Smilla Roxenius driver projektet Ung i YA, med målet att fler ungdomar ska få göra sina röster hörda i tidningens kanaler.
Smilla Roxenius driver projektet Ung i YA, med målet att fler ungdomar ska få göra sina röster hörda i tidningens kanaler.Foto: Malin Palm

Det har gått lite mer än en vecka sedan Smilla Roxenius tog plats på Ystads Allehandas redaktion, där hon framöver ska driva projektet Ung i YA.

Till att börja med, vem är Smilla?

Annons

– Jag är 19 år och bor i Nybrostrand med min familj. Jag älskar att resa och vill gärna se hela världen innan jag dör. Jag älskar också att möta nya kulturer och skulle säga att jag är en nyfiken person som hela tiden vill lära sig nya grejer.

Vad är det du ska göra på YA?

– Jag ska ta fram innehåll som riktar sig till de unga som finns i regionen, personer som kanske inte vänder sig till Ystads Allehanda i vanliga fall. Det kommer att bli både i form av video, text och bilder.

– Men satsningen ska vara lika mycket av unga som för unga. Jag vill skapa en plattform tillsammans med andra unga där man kan göra sin röst hörd, genom att skicka in tips på vad vi borde skriva om eller skriva sina egna krönikor.

”Det finns trender och rörelser på ett högre plan som intresserar unga och som jag tror är viktiga att lyfta.”
Smilla Roxenius, Ystads Allehanda.
Foto: Malin Palm

Är det några särskilda ämnen eller frågor du kommer bevaka?

– Mycket av det som har med skolan att göra, men också framtiden och det som kommer därefter: vad det finns för möjligheter för dem som går på eller har gått ut gymnasiet, både vad gäller resande, jobb och studier.

– Men även frågor som rör identitet, som jag tror att många ungdomar tacklas med. Det här är en tid i livet när man inte har alla svar, det finns så många möjligheter och det kan kännas skrämmande. Det vill jag hjälpa till med att reda ut.

Finns det något du själv har saknat i tidningen?

– Mer världsfrågor, även om YA är en lokaltidning. Vår värld blir mer och mer global och även de som lever i en liten stad som Ystad påverkas av större frågor. Det finns trender och rörelser på ett högre plan som intresserar unga och som jag tror är viktiga att lyfta, frågor som är globala men berör folk även här.

Kontakt

Så når du Ung i YA

Instagram: Ung i YA

Mejl: smilla.roxenius@ystadsallehanda.se

Telefon: 0411-55 78 63

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons