Annons

Smilla Roxenius: Smilla Roxenius: Är det verkligen så konstigt med en man i klänning?

Enligt Harry Styles är svaret nej. Frågan är vad Ystadsborna skulle tycka.
Smilla RoxeniusSkicka e-post
Ystad • Publicerad 11 december 2020
Smilla Roxenius
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I dagens samhälle får du vara vem du vill, i alla fall i vårt fria land. Du får tillhöra vilket kön du vill, vilken sexuell läggning du vill och vilket parti du vill. Men när det kommer till klädesplaggen du väljer att ta på dig på morgonen finns det vissa normer du måste följa, speciellt i en liten stad som Ystad. Här är det inte många som vågar sticka ut, trots att vi idag får så mycket input och inspiration från hela världen. Visst, det är någon som vågar ha en lite udda tröja, eller ett par coola skor, men en kille i klänning skulle du aldrig se.

Samtidigt släpper Vogue sitt senaste nummer med en av världens största manliga artister – Harry Styles – på omslaget, iförd just en klänning. Detta är såklart inte första gången en manlig kändis visar sig i kjol eller klänning, David Bowie gjorde det redan på 70-talet och nutida kändisar som Jaden Smith, Marc Jacobs och Vin Diesel har också synts i klänning eller kjol, men Styles suddar ut gränsen ytterligare i sin photoshoot med Vogue.

Harry Styles på en välgörenhetsgala på The Metropolitan Museum of Art's Costume Institute i New York
Harry Styles på en välgörenhetsgala på The Metropolitan Museum of Art's Costume Institute i New YorkFoto: Charles Sykes
Annons

Att kändisar bär spektakulära kläder är dock inget nytt och betyder inte heller att de influerar gemene man att göra detsamma, men i Styles fall har det faktiskt gjort precis det. På flera skolor runt om i världen har han inspirerat en rörelse, där killar bär skoluniform-kjol för att protestera mot könsstereotyper och “toxic masculinity” (ett uttryck för en skadlig mansbild).

I Sverige bär vi inte skoluniform, därför syns könsstereotyperna inte lika tydligt, inte heller blir det lika enkelt för killar att göra samma protest. Men nog finns stereotyperna där, kanske ännu starkare på grund av det fria klädvalet som egentligen inte är så fritt. Skulle en kille komma i klänning hade reaktionerna blivit många, och tonen extremt varierande. Vänder man på det så är det ingen som skulle blinka om en tjej kom i kostym.

”En kilt eller en kjol, formmässigt är skillnaden inte så stor, betydelsemässigt är den enorm.”
Smilla Roxenius

Harry Styles klädval väckte inte enbart positiva reaktioner. Den amerikanska konservativa författaren och politiskt aktiva Candace Owens twittrade “Bring manly men back” strax efter att det omtalade omslaget släpptes, och menade att en man som bar en klänning inte var manlig nog. Detta väckte stor uppståndelse i media, inte minst när artisten själv svarade med en bild på instagram där han bär kläder som vissa skulle anses som feminina med just samma titel – “Bring manly men back.”

Varför är det då så konstigt med en man i klänning eller kjol? I Skottland och andra keltiska länder är kilten ett traditionellt klädesplagg buret av män och ses dessutom som ett mycket manligt plagg. En kilt eller en kjol, formmässigt är skillnaden inte så stor, betydelsemässigt är den enorm. Detta måste det bli skillnad på. Om gränsen mellan feminina och maskulina kläder kan suddas ut öppnas helt nya möjligheter, både för klädföretagen och oss som individer. Jag säger inte att alla killar ska börja bära klänning, jag säger bara att vill de, så kan de.

Annons
Annons
Annons
Annons