Smugglare dömd att betala en miljon

När han åkte fast i tullen berättade den 33-årige cigarettsmugglaren, kanske utan att tänka sig för, om ytterligare en smuggling med färjorna från Polen han genomfört. Det kommer att kosta honom en miljon kronor.
Ystad • Publicerad 16 februari 2002

I går fick lastbilschauffören sin dom vid Ystads tingsrätt - ett år i fängelse, utvisning och så förpliktigas han betala en miljon kronor till staten för ej betald tull och skatt. Det var den 18 januari som en tulltjänsteman i Ystad upptäckte att avståndet mellan hytten och kapellet på lastbilen som mannen anlänt med var för stort. I lönnutrymmet hittades 749 200 cigaretter. Lastbilschauffören berättade i förhöret att han pressats till att smuggla cigaretter av personer från en rysk kriminell organisation, eftersom han är skyldig dem pengar. Vid förhöret angav mannen sig själv för att han smugglat lika många cigaretter vid ett annat tillfälle. Efter fyra testresor med legal last, för att undersöka hur tullkontrollen fungerar, ansåg mannens uppdragsgivare att det var dags att börja transportera cigaretter till Sverige. Den 9-10 januari kom lastbilschauffören över med sin illegala last, och blev då inte uttagen för tullkontroll. Efter anländandet i Ystad körde mannen till Helsingborg där lasten lossades av en annan person. 33-åringen uppgav i förhören att han upplevde att lasten var lika tung den första resan som då han åkte fast den 18 januari. Han hade också hört att lasten den 9-10 januari skulle ha varit lika stor. Tingsrätten tog mannen på orden och konstaterade att ?det saknas anledning att tro att lönnutrymmet den 9?10 januari skulle vara lastat med färre cigaretter än det antal som åklagaren har påstått, det vill säga 700 000?. Därför dömde tingsrätten att 33-åringen ska betala en miljon kronor för den tull och annan skatt som han undlåtit att betala på den första smuggelresan. Men på grund av att mannen just angav sig själv för smuggelbrottet den 9?10 januari ansåg tingsrätten att man kunde korta fängelsestraffet från det ursprungliga ett år och tre månader, till bara ett år. Efter sin tid i fängelse utvisas mannen och får inte återvända till Sverige på fem år. Lastbilschauffören har erkänt allt, men bestred att han skulle betala en miljon eftersom att det är ?uppenbart oskäligt mot honom?. Han menade i övrigt att han utfört brottet som en kurir och eftersom det inte var hans cigaretter så skulle han därmed aldrig bli den som skulle betala tull och skatt. Den åtalade fick stöd av en nämndeman som också ansåg att det var oskäligt under omständigheterna att mannen ska behöva betala en miljon kronor, men nämndemannen blev nedröstad.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.