Annons

Smygfilmade i grisstall – nu sprider aktivisterna filmerna: ”Vill visa grisarnas verklighet”

Djurrättsaktivisterna som bröt sig in i ett grisstall i Ystad har nu publicerat en film från stallet.
På filmen syns suggor och deras kultingar, även döda sådana. Aktivisternas förklaring till intrånget är att alla behöver veta hur grisar har det i dag.
Ystad • Publicerad 24 september 2024

Det var natten till den 3 september som djurrättsaktivisterna i gruppen ”Alla vill leva” tog sig in ett grisstall i Ystads kommun. Nu har aktivisterna spridit bilderna och filmerna de tog inne i stallet.

Att gå in i ett stall är olagligt och aktivisterna har blivit polisanmälda för olaga intrång.

Annons

– Jag vill visa grisarnas verklighet så att vi alla kan välja om vi vill stötta djurplågeri eller inte. Om detta är straffbart enligt nu gällande lagstiftning är jag absolut beredd att ta det straffet, säger Karna Rusek, en av aktivisterna som var i stallet, i ett pressmeddelande.

Karna Rusek vill att alla ska veta hur suggorna har det.
Karna Rusek vill att alla ska veta hur suggorna har det.

På filmerna syns hon gå omkring bland suggorna och deras kultingar och hon beskriver hur djuren vistas på små ytor och helt saknar stimulans. Med kameran zoomar de även in på kultingar som ligger döda inne i boxarna.

Med i stallet var även Martin Smedjeback:

– Det är viktigt för mig att vara öppen med våra aktioner, eftersom jag vill kunna stå för mina handlingar. Jag kommer mer än gärna att försvara vår dokumentation i en domstol. Det borde inte vara olagligt att filma något som var och en har rätt att ta del av — nämligen hur vår mat produceras, citeras han i pressmeddelandet.

Djurrättsaktivisten Martin Smedjeback är beredd att försvara intrånget hos Ystadsbonden om han ställs inför rätta.
Djurrättsaktivisten Martin Smedjeback är beredd att försvara intrånget hos Ystadsbonden om han ställs inför rätta.

LRF: ”Stort problem”

Intrånget på gården i Ystad skapar en viss oro hos LRF.

– Vad som hänt har spridit sig bland lantbrukare. De senaste åren har det inte varit så många intrång från djurrättsaktivister och man hoppas ju att det här var en engångsföreteelse, säger Henrik Gudmundsson, vice ordförande i LRF Skåne.

Han beskriver intrången som ett stort problem.

– Oavsett vem som går in i ett stall utan att följa smittskyddsregler är en stor risk. Med lite otur kan ett intrång leda till att en hel besättning måste slaktas ut.

Han menar att de objudna besökarna också ställer till det på det personliga planet.

– För lantbrukare som drabbas tar det psykologiskt, och oron sprider sig. Vi har haft lantbrukare som skulle ta emot pris för sitt arbete, men inte vågat komma av rädsla för att exponera sig.

Annons

Att det syns döda kultingar på bilderna är inte oväntat.

– Det ser så klart obehagligt ut, men det är alltid en viss procent av kultingarna i en besättning som inte klarar sig. Så ser det ut hur grisarna än vistas, säger Henrik Gudmundsson.

– Döda kultingar tas bort, men eftersom det inte är tillsyn dygnet runt kan någon kulting bli liggande tills personalen kommer.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons