Snön ställer fortfarande till problem

Vackert, men problemfyllt. Med snön följer rasrisk från taken, halka och blockerande snövallar på gatorna.
Ystad • Publicerad 30 december 2005
Här förebyggs risken att fotgängare ska få stora snösjok över sig.
Här förebyggs risken att fotgängare ska få stora snösjok över sig.Foto: 
Ett gäng turister från en tysk handikapporganisation hade valt att besöka Ystad just när staden var som mest snöig och svår att ta sig fram i. @08 Bildbyline:Bild: Bass Nilsson
Ett gäng turister från en tysk handikapporganisation hade valt att besöka Ystad just när staden var som mest snöig och svår att ta sig fram i. @08 Bildbyline:Bild: Bass NilssonFoto: 
Lars Björk är trött på att plogbilen alltid missar hans gata.
Lars Björk är trött på att plogbilen alltid missar hans gata.Foto: 

En brevbärare pulsar fram i snödrivorna samtidigt som en äldre dam stretar för att komma någon vart med sin rullator. Men ett gäng turister från en tysk handikapporganisation verkar ha det kämpigast av alla.

Från Stortorget körs de i en lång rullstolskaravan upp för backen mot Mariakyrkan. Det tar sin tid eftersom det knappast är något lätt projekt att ta sig fram med rullstol i snömodden.

Till deras stora besvikelse visar sig sedan Mariakyrkan vara stängd. Troligtvis kommer tyskarna inte att minnas Ystad för stadens vackra kyrka utan för dess talrika snö. Utanför Ystad Bostäders hus står en 31 meter hög lyftkran från Bosses lyft och transport. En man befinner sig högst upp i korgen och håller på att sopa ner snön från taket.

Den här dagen behöver man förebygga rasrisken då plusgraderna gör snön extra tung.

Snövallarna som samlats på olika håll är också ett bekymmer.

Det vet Lars Björk, boende på Spenatgatan, alltför väl.

– Det plogas så dåligt på vår gata. Vid infarten till den bildas en stor snövall som gör att man varken kommer in eller ut med bilen, säger Lars Björk.

Han är mycket missnöjd med kommunens snöröjning.

– Kommunen har ju ansvar för att röja undan snön på gatorna, men vår gata tycks de alltid glömma bort, suckar han. Ronny Wiking på kommunens snöjour bekräftar att just Spenatgatan i bland blir förbisedd när det ska plogas:

– Det är en så liten gatbit att den är lätt att missa. Men vi får hoppas att det blir ändring på det i fortsättningen.

Under de senaste dagarnas snöoväder harRonny Wiking fått in mängder av klagomål från kommuninvånare som inte är nöjda med snöröjningen.

– Alla vill ju komma fram och vi gör så gott vi kan för att uppnå det. Men man måste komma ihåg att vi som jobbar med att få bort snön inte är mer än människor, säger Ronny Wiking.

Lisa Nordenhem

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.