Annons

Socialbidrag i Ystad ökar

Ystad • Publicerad 21 oktober 2010

ºº Allt fler får ekonomiskt bistånd, socialbidrag, från Ystads kommun. I september låg kostnaden på 8,9 miljoner kronor, en ökning med en miljon jämfört med i fjor.

Kostnaderna har ökat under en längre tid och ännu syns ingen ljusning i kommunen.

Annons

– Arbetsförmedlingen säger att arbetslösheten inte ökar i samma takt som tidigare, men än har inte vi sett det här, säger Siv Lindell Malmer, enhetschef på social omsorg.

Förändringar i försäkringssystemet och hög arbetslöshet bidrar till att kommunens kostnader för socialbidrag ökar. En stor grupp är sjukskrivna som går över till arbetsförmedlingen när deras arbetsförmåga ska prövas.

– Människors inkomster sjunker då och vi får komplettera ganska många, säger Siv Lindell Malmer.

Vad kostnaden hamnar på vid årets slut tycker hon är svårt att sia om, men tror att den överstiger fjorårets 10,3 miljoner kronor.

Kommunens kostnader för socialbidrag tas också upp på torsdagens möte i kommunfullmäktige. I en interpellation undrar oppositionsrådet Kent Mårtensson (S) vad som görs för att minska socialbidragen.

– Vi har 10 miljoner i budgeten och kostnaden för socialbidrag kommer nog att hamna strax över. Vi befarade stora ökningar men det har inte blivit så. Det är glädjande, säger Karin Olsson Lindström (FP), socialnämndens ordförande.

Hon tror att samarbete med arbetsförmedlingen och anställning av socialsekreterare är några bidragande orsaker till att kostnaden för socialbidragen blivit mindre än befarat.

– Det är bra att fånga upp personer tidigt så att bidragstiden kan bli så kort som möjligt.

Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons