Socialbidragen fortsätteratt minska i Ystad

För fjärde året i rad minskar kostnaderna för socialbidrag i Ystads kommun. I fjol betalades 11,1 miljoner kronor ut i bidrag jämfört med 15, 8 miljoner kronor 1998.
Ystad • Publicerad 5 mars 2002

Minskningen fortsätter alltså trots den lågkonjunktur som blev synlig under 2001. - Lågkonjunkturen är inte synnerligen djup för tillfället och vi hoppas kunna överbrygga den, säger Lennart Kjellander, administrativ chef på social omsorg. - Och vi har inte som andra kommuner drabbats av stora företagsnedläggningar, kommenterar Karin Olsson Lindström (fp), socialnämndens ordförande. Sammantaget var det 517 hushåll som någon gång under fjolåret behövde socialbidrag. Året innan var antalet hushåll 585 stycken. Det flesta som får försörjningsstöd har enligt socialnämnden bara behov av det i korta perioder. 104 hushåll behöver stöd 10 månader och längre. Ofta behöver dessa hushåll hjälp med rehabilitering och andra sociala insatser för att kunna försörja sig själva. Åldersmässigt är det främst unga hushåll, i åldern 20-29 år, som behöver stöd. Män utan barn är den största behovsgruppen (39 procent av hushållen) följt av kvinnor utan barn (23 procent). Därefter följer kvinnor med barn (16 procent). Ungefär lika stor andel utgörs av par med barn. Par utan barn står för fem procent och män med barn för en procent. Socialnämnden har tidigare fått i uppdrag att försöka halvera socialbidragskostnaderna. Det innebär att de ska vara nere i sex miljoner kronor år 2003. - Men det finns människor här som har mer problematik än att de saknar ett arbete. Det kostar mer än sex miljoner kronor tror jag. Men jag har stor respekt för uppdraget, säger Karin Olsson Lindström. Kommunen har genom ett projekt, Ystad 2001, fått många socialbidragstagare i sysselsättning. Snart bildas också en ny kommunal enhet, Arbete och kompetens, där all kunskap om hur människor kan få arbete eller vidareutbilda sig ska samlas. Genom den är förhoppningen att fler ska få sysselsättning. - Det är klart att om vi jobbar ännu närmare ihop så har det ytterligare betydelse, säger Karin Olsson Lindström.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.