Sökförening sätter spår

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Med denna slagkraftiga paroll hoppas man locka medlemmar till en lokal Missing people. "Det viktigaste är att hjälpa folk som behöver hjälp", säger initiativtagaren Mikael Jönsson i Köpingebro.
Ystad • Publicerad 18 april 2013
När man går skallgång gäller ett avstånd på dubbel armlängd.
När man går skallgång gäller ett avstånd på dubbel armlängd.Foto: 
Vill hjälpa andra. Mikael Jönsson har startat en grupp som ska bli en underförening till Missing people Sweden. ”Nu hoppas vi på fler medlemmar.”
Vill hjälpa andra. Mikael Jönsson har startat en grupp som ska bli en underförening till Missing people Sweden. ”Nu hoppas vi på fler medlemmar.”Foto: 

Förra veckan ringde Mikael Jönsson Missing people Swedens huvudkontor i Göteborg och berättade om sin plan. Därefter gick det snabbt. Efter att han lagt ut sitt förslag på sociala medier anmälde sig 48 personer som medlemmar.

– Gensvaret var så bra så nu finns de en grupp som heter MPS östra Skåne, säger Mikael Jönsson.

Han har tidigare varit ordförande i civilförsvaret och arbetar till vardags som projektledare på ett företag i Malmö.

– Mitt första mål är att se till att allt fungerar runtomring, med myndigheter och polis.

Täcker två kvadratmeter

I Missing people östra Skåne kommer det att finnas två sorters engagemang. En inre grupp bestående av 20 personer som är mer aktiva och har mer ansvar plus en grupp för skallgång. I den senare hoppas man få flera hundra personer.

– En människa täcker ungefär två kvadratmeter vid en skallgång, så vi behöver många som går med.

Mikael Jönsson hoppas också kunna teckna någon form av samarbete med civilförsvaret brukshundsklubben, frivilligorganisationen och försvarsutbildarna.

– Många av hundarna på brukshundsklubben är ju utbildade för sök, vilket de får göra här.

Färdiga att köra igång

I slutet på maj hoppas han att alla medlemmar ska vara utbildade och färdiga att köra igång.

– Vem som helst i östra Skåne kan vara medlem, bara man är över 18 år.

Som medlem anger man vilka områden som är aktuella att närvara på vid ett sök. När någon saknas får medlemmen sedan ett sms med all information om var och när sökningen sker.

– Vi vet att polisen inte har lika mycket resurser och med vår hjälp frigörs resurser till annat. Vi är ett verktyg som polisen kan använda och ett komplement till dem.

För att någon person ska eftersökas krävs en polisanmälan. Allt för att undvika misstaget att söka personer som håller sig frivilligt borta.

Underförening

MPS östra Skåne ska bli en underförening till MPS Sweden, som enligt Mikael Jönsson har 17 000 personer som är anmälda till skallgång runt om i Sverige. Dessutom har föreningen 800 medlemmar som sponsrar föreningen med pengar och 210 000 likes på Facebook.

– Närmsta lokala förening är i Landskrona, så det behövs verkligen en förening här i östra Skåne. Just nu raggar vi fler medlemmar innan vi kör i gång på riktigt, säger Mikael Jönsson.

Polisen uppmuntrar

Ystadpolisen ser fram emot att Missing people slår rot i området. Med hjälp av föreningen hoppas man bli ännu bättre på att hitta personer som anmälts försvunna.

– Vi behöver ibland allmänhetens hjälp och ofta handlar det om att rädda liv, säger biträdande närpolischef Patrik Ahrlin.

Det finns även en plan att rikspolisstyrelsen och Missing people ska kunna utöka samarbetet.

– Det är angeläget att vi blir så effektiva som möjligt, därför är det bra med en samarbetspartner.

INTERNAL INTERNAL
Ita Jablonska
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.