Annons

Solen värmer efter vårdopp

Vårsolen lyser varm men i havet är det ännu kallt. Ändå räds inte Birgit Bengtsson att ta ett dopp i vattnet vid Sandskogen. Det är inte första gången i år och med stigande temperatur på gång säkert inte den sista.
Ystad • Publicerad 10 mars 2014
Birgit Bengtsson räds inte kallt vatten utan har redan tagit ett vårdopp. Någon badkappa eller handduk verkar heller inte behövas. – Nej, de blir bara kalla om de blir våta, säger hon.Foto: Foto: Mark Hanlon

- Det är tre, fyra grader i vattnet, säger Birgit Bengtsson när hon i sakta mak kliver ur vattnet och upp på den öde stranden.

- Jag har varit i värmen på spat och tar den värmen med mig i havet.

Annons

Hon bor i Stora Herrestad men tillbringade måndagen på det närbelägna spat på Ystad saltsjöbad. Där har hon suttit och värmt upp i 40-gradigt vatten. Ute är det tio grader i luften och betydligt lägre i vattnet.

Men det bekommer inte Birgit Bengtsson. Vårvärmen och solen lockar henne att ta ett dopp och i hennes ögon är havet perfekt just denna dag.

- Det ska vara så här. Bara lite gäss på vågorna, för mycket är inte bra. Jag går ofta i ensam och det kan bli lite vanskligt.

Än dröjer det innan vattnet blir varmare men dygnsmedeltemperaturen väntas bli betydligt högre än normalt de kommande dygnen.

- De närmaste fem dygnen väntas dygnsmedeltemperaturen i södra Skåne vara fyra till fem plusgrader. Normalt sett ligger den på noll till plus två grader, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Det innebär dagstemperaturer på 10 grader de närmaste dagarna.

Taner Caliskan
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons