Annons

Sommarveckan i paradiset

Sol, bad och naturupplevelser är självklarheter för de flesta barn under sommaren. Men det finns tyvärr undantag. Särskilt i de större städerna, där vissa barn aldrig kommer ut någonstans. Situationen upplevs som extra svår för de som lider av astma och allergi.
Ystad • Publicerad 2 augusti 2002
Anna Lovén. Bild: Mark Hanlon
Anna Lovén. Bild: Mark HanlonFoto: 

12-åriga Anna Lovén (till vänster) njuter av sin första lägervecka i Löderups Strandbad. Bilder: Mark Hanlon Därför är sommarlägret på Lionsgården i Löderups Strandbad oerhört uppskattat. Ett litet paradis där barnen tas om hand på allra bästa sätt under en vecka. - För tillfället bor här 23 barn i åldrarna 10-12 år. De kommer från olika håll i södra Sverige, berättar lägerkoordinator Eivor Svenonius, före detta överläkare vid Barnallergimottagningen på Malmö Allmänna Sjukhus. Flera bidragsgivare möjliggör vistelsen i Löderups Strandbad. Främst Sigrid Buchs stiftelse och Lionsklubben Ellenbogen. Barn med astma och allergi behöver inte vara sysslolösa på Lionsgården. Fritidsledare Linus Hylén ser till att det alltid finns något kul att hitta på. Under lägerveckan får barnen lära sig mer om sin sjukdom och medicinering. Programmet i övrigt är synnerligen omväxlande. Alldeles intill Lionsgården finns en fin badstrand som naturligtvis besöks flitigt. Gymnastik, picknick, vandring i närområdet och dagsutflykter med buss är andra exempel på aktiviteter. - Jag tycker bäst om att bada. Och så träffar man så många nya kompisar. Tråkigt att behöva åka hem igen, säger 12-åriga kristianstadstjejen Anna Lovén som aldrig tidigare varit på sommarläger. Anmälan lämnas till allergimottagningarna i Malmö, Lund, Trelleborg, Helsingborg, Ängelholm, Kristianstad och Ystad. Uttagningen görs av personalen på respektive klinik.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons