Annons

Soptipp läcker tungmetaller

Den gamla soptippen som förvandlats till miljöpark läcker kväve, fosfor och tungmetaller. Prover på dagvattnet visar höga halter av bland annat kadmium och bly.
Ystad • Publicerad 20 mars 2014
Uppfräschning. Anläggandet av miljöparken ska förvandla den nedlagda soptippen till rekreationsområde.Foto: Foto: Mark Hanlon

– Gamla soptippar är gamla synder och det är till stora delar det vi ser konsekvenserna av nu, säger miljöinspektör Lars-Olov Strand på Ystad-Österlenregionens miljöförbund, som är tillsynsmyndighet för miljöparken.

Under många år var marken norr om regementet Ystadsbornas soptipp. För mer än tio år sedan påbörjades ett arbete med att förvandla den gamla soptippen till rekreationsområde.

Annons

Från Kristianstad

Med hjälp av bland annat jordmassor och avloppsslam från Ystad och Kristianstad har området tagit form. Att slammet hamnade på tippen är delvis ett resultat av att lantbruket inte längre tar emot det. Samtidigt fungerar det som ett täckande ytskikt som ska förhindra att tippen lakas ur.

– Det är en vanlig metod på nedlagda tippar, säger Lars-Olov Strand.

Trots ytskiktet lakas en rad näringsämnen och tungmetaller ur området. Fyra gånger om året kontrolleras läckaget i tre provtagningspunkter, en vid Blygatans förlängning, en vid Polykemiområdet och en vid regementet. Fjorårets mätningar visar på extremt höga halter av såväl fosfor som kväve. Det förklaras bland annat av att vattendragen går genom odlingslandskap.

– Men det kan även komma från slammet, säger Lars-Olov Strand.

Mycket bly

Han tror även att de höga halterna av kadmium kan förklaras av slammet, medan de höga halterna av zink, koppar och de mycket höga halterna av bly sannolikt kommer från tippen.

– Koppar och bly är giftigt och kan påverka oss. Men det är kanske inte så sannolikt att vi människor exponeras för de giftiga metallerna i miljöparken. Däremot kan de påverka djurlivet, allt från vattenlevande organismer till fisk och fåglar, när det kommer ut i vattendragen, säger Lars-Olov Strand.

Mängden styr

Han påpekar också att även om halterna av näringsämnen och tungmetaller är höga, behöver mängderna inte vara stora.

Annons

– Och det är trots allt mängden som styr påverkan på miljön.

Högst halter visar proverna som tagits i utloppet från regementet.

Provtagningen ingår i det egenkontrollprogram som kommunen åtagit sig att göra. Fjorårets halter var betydligt lägre än 2012, men ändå så höga att provtagningarna bör fortsätta.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons