Annons

Söt utmaning för bageri

8 500 bakelser bakas just nu på Olof Viktors bageri. Nästa vecka ska bakverken förgylla invigningen av Malmö arena.
Ystad • Publicerad 28 oktober 2008
Maränglocken har man sparat till sist.
Maränglocken har man sparat till sist.Foto: 
Bagerichefen Maria Olsson berättar att man på Olof Viktors bageri gör allting från grunden.
Bagerichefen Maria Olsson berättar att man på Olof Viktors bageri gör allting från grunden.Foto: 
Jennie Andersson spritsar champagne och äppelcidermousse i formarna medan Maria Olsson rör i den stora kastrullen med smet. Bilder: Anette Sjöstrand
Jennie Andersson spritsar champagne och äppelcidermousse i formarna medan Maria Olsson rör i den stora kastrullen med smet. Bilder: Anette SjöstrandFoto: 
Här står de söta bakverken på rad.
Här står de söta bakverken på rad.Foto: 

- Har ni varit här och sett hur vi arbetar?

Den frågan var den första som bagerichefen Maria Olsson ställde när hon fick förfrågan om att baka 8500 desserter till arenainvigningen i Malmö.

Annons

- Vi gör ju allting från grunden, säger Maria Olsson som förstod att projektet skulle kräva mycket tid och kraft.

Förfrågan kom från Andreas Hedlund, årets kock 2002, som komponerat menyn till invigningsmiddagen.

- Hur ska vi klara det här tänkte jag, säger Maria Olsson.

Men efter att ha funderat på saken bestämde hon sig för att anta utmaningen.

Bakelsen består av en mousse med champagne och äppelcider, sockerkaksbotten och äppelkompot. På detta lägger man ett maränglock.

- Det ska vara skånskt tema, säger Maria Olsson.

Både äpplena och äppelcidern kommer från Kivik.

- Vi fick hit runt 450 kilo äpplen, säger Maria Olsson.

Varje dag bakar tre personer 500 bakelser. Nu räknar de dagarna tills de blir klara.

- Två dagar kvar. Det finns ett liv efter bakelserna, säger Maria Olsson och skrattar.

Annons

Bakelserna fryses in och de ska sedan transporteras till Malmö i en stor fryscontainer. De känsliga maränglocken sparar man till sist.

- Det får plats 30 stycken på en plåt så ni kan ju tänka er, säger bagerichefen.

Emilie Ekelund
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons