Annons

Spanska villan ska säljas

Spanska villan är en av många fastigheter i Ystad som är till salu. Villan vid Thorssons väg är exteriört välkänd. Men hur ser det egentligen ut i huset och i trädgården bakom den manshöga, vita muren?
Ystad • Publicerad 27 maj 2005
I muröppningen finns detta manshuvud, en avgjutning i betongsandsten som föreställer den unge Goethe.
I muröppningen finns detta manshuvud, en avgjutning i betongsandsten som föreställer den unge Goethe.Foto: 
Så här ser det ut bakom Spanska villans höga, vita murar. Som en liten oas mitt i Ystad ligger denna vindskyddade och insynsfria trägård. Bild: Thorsten Persson
Så här ser det ut bakom Spanska villans höga, vita murar. Som en liten oas mitt i Ystad ligger denna vindskyddade och insynsfria trägård. Bild: Thorsten PerssonFoto: 
En av utsmyckningarna som möter den som besöker Spanska villan, uppförd år 1958.
En av utsmyckningarna som möter den som besöker Spanska villan, uppförd år 1958.Foto: 
Panoramafönster mot söder gör att ljuset flödar in i det vinkelbyggda allrummet.
Panoramafönster mot söder gör att ljuset flödar in i det vinkelbyggda allrummet.Foto: 

YA har med säljarens godkännande gjort en husesyn. Författaren och musikern Sture Dahlström lät uppföra villan år 1958 och bodde här med sin hustru i några år. Dahlström drev Ystads musikhandel men överlät rörelsen till Knut Gruvstedt för att helt ägna sig åt författandet.

Sture Dahlström, som kallats Sveriges kultigaste undergroundförfattare, bodde efter tiden i Ystad några år i Spanien. Han återvände därefter hem och bosatte sig i den så kallade Heingeborgen.

Annons

Men åter till Spanska villan, vars nuvarande ägare är Ann-Marie Bohman. Hon bodde här i många år tillsammans med sin make, apotekare Wille Bohman.

Spanska villan ligger på en kulle omgärdad av tre gator, nämligen Thorssons väg, Hagermansgatan och Gråbergsgatan. Men av biltrafiken hörs ingenting i trädgården bakom den höga muren.

Spanska villans allrum har en annorlunda planlösning. Det 60 kvadratmeter stora rummet är i vinkel med en öppen eldstad och soffgrupp i ena delen och matsal i den andra.

Allrummets vägg mot söder består av panoramafönster. Ja, en stor del av Spanska villans fönster mot trädgården går faktiskt från golv till tak och ljuset flödar in.

Bredvid allrummet ligger ett litet kök med bar. Med sina skjutdörrar vid disken var baren en riktig nymodighet när fastigheten uppfördes år 1958.

Köket har detaljer som visar att arkitekterna Fritz Jaenecke/Sten Samuelsson tänkte i nya banor när de ritade huset. Som exempel kan nämnas att i köket finns nedkast till soptunnan. Denna står i ett rum under marknivå med trappa upp till trottoaren.

Fastigheten har också fyra små sovrum, badrum, hall, garage och ett litet förråd vid garaget.

Den vindskyddade och insynsfria trädgården är en oas mitt i staden. Här finns gräsmatta, träd och buskar som cypress och tuja. Växter som bokarabinda och clematis hänger över muren och i öppningen står en skulptur, ett manshuvud föreställande den unge Goethe.

Eftersom Spanska villan ligger på en kulle, kan man från trädgården blicka ut över hustaken i Ystad ända ner till Österportskolan.

Spanska villan bör dock genomgå visst renoveringsarbete. Dessutom finns utanför fastigheten en trädgårdsyta som kräver skötsel men som fastighetsägaren kanske inte har så stor nytta av.

Annons

Därför har mäklarföretaget Länshem i Ystad satt ett pris på Spanska villan på 2,4 miljoner kronor eller högstbjudande.

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons