Spår efter cross upprör

Kåseberga Artikeln publicerades
Spåren i backarna har mönster från däck som sitter på en motocross. Slingan sträcker sig cirka 600 meter. På vissa håll är fårorna 30 centimeter djupa.
Foto:Carl Johan Engvall
Spåren i backarna har mönster från däck som sitter på en motocross. Slingan sträcker sig cirka 600 meter. På vissa håll är fårorna 30 centimeter djupa.

Mellan Kåseberga och Löderups strandbad har någon under den senaste veckan roat sig med att köra motocross i naturskyddsområdet.

Spåren efter framfarten är tydliga på de gräsklädda kullarna. På en runda på uppskattningsvis 600 meter har någon kört flera varv med vad som kan antas vara en motocross. På vissa ställen är spåren 30 centimeter djupa, förutom att gräset är bortslitet syns också avslitna rötter.

– Vi gick en runda mot Löderups strandbad på måndagen när det var så fint väder. Vi blev helt förskräckta när vi såg hur det såg ut, säger Christer Ryman som har ett fritidshus i Kåseberga.

Han tog bilder på förödelsen och la ut dem på Facebook i gruppen Vi som gillar Kåseberga. Där fick han rådet att skicka bilderna till länsstyrelsen.

YA har varit i kontakt med naturprövningsenheten på länsstyrelsen som handhar den här typen av anmälningar. Där hade man ännu inte fått något ärende när vi pratade med dem.

– Området är klassat som naturvårdsområde och som Natura 2000-område. Generellt sett får man inte göra någon åverkan på naturen utan tillstånd i ett sådant här område om det kan sägas ha en betydande påverkan. Men jag kan inte uttala mig om det här fallet eftersom vi inte har tittat på det, säger Karin Kavcic, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Christer Ryman oroas av möjliga konsekvenser på naturen efter tilltaget.

– Om det börjar regna lär det bli som bäckar av vatten i fårorna. Med tanke på att det är ett område som är känsligt för ras och erosion är det oroväckande, säger Christer Ryman.