Annons

Sparsamhet efter den stora vattenläckan

Fortsatt att vara sparsamma vid användningen av vatten. Den uppmaningen riktar kommunen till alla abonnenter efter den omfattande vattenläckan i morse.
Ystad • Publicerad 14 augusti 2002

Det var en stor vattenläcka som kunnat få riktigt allvarliga konsekvenser som inträffade på onsdagsmorgonen mellan nya vattentornen och Malmörondellen. En av de stora huvudledningarna för västra Ystad och Svarte sprang läck och 3 500 kubikmeter vatten rann ut i området. Nivån i det aktuella vattentornet sjönk från 7 till 3,5 meter och 50-talet hushåll i Källesjö blev tidvis utan vatten. En stor del av fältet mellan mellan vattentornen och Malmörondellen lades under vatten. Kommunen va-enhet lyckades med grävningsarbeten förhindra att vattenmassorna nådde ut på Ringleden, vilket medfört stora trafikproblem. Ystads lasarett förbereddes på att eventuellt gå över till sin egen reservborra, som finns på lasarettsområdet. Det var en anställd som när han kom till vattentornen vid 7-tiden på morgonen upptäckte att vattennivån sjönk kraftigt. Han slog omedelbart larm och klockan 8.30 kunde verksamheten stängas ner helt. Klockan 10 hade personal frilagt ledningen där läckan fanns och vid 13-tiden började arbetet med att fälla in en ny, sex meter lång ledning. - Vi hade stundtals inget vatten men nu fungerar det någorlunda igen. Vi har åtminstone till kaffevatten och så vi kan diska, säger pensionärsparet Lennart och Rosa Persson i Källesjö. Deras granne Isidor Larsson som odlar tomater i sitt växthus på 2 000 kvadratmeter kan också konstatera att vattentrycket är ovanligt lågt. På torsdag släpps vattnet på successivt, ledningarna luftas och man försöker förhindra att luftbubblor uppstår. En enda luftbubbla kan nämligen spränga en vattenledning. Därefter skall ledningarna rensas. Detta arbete kan på sina håll ge något brunaktigt vatten och även något lägre vattentryck än normalt. Främst gäller detta för de 50-talet hushållen i närliggande Källesjö. - Lyckligtvis finns tillräckligt tryck kvar i ledningarna och eftersom vattennivån nu ökat till 3,9 meter kan arbetet med att lufta och rensa ledningarna genomföras. Allmänheten bör dock vara sparsam med vattnet. Det är bra om man väntar några dagar med exempel trädgårdsbevattning, säger arbetsledare Hans Nilsson på kommunens va-enhet.

Martin Runol martin.runol@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons