Spelen som håller dem vakna om nätterna

"På en helg kan jag spela i 30-35 timmar. Ibland hoppar jag över frukosten och äter inte förrän klockan åtta på kvällen. I skolan känner jag mig ofta trött och irriterad "
Ystad • Publicerad 10 oktober 2007
John Bauergymnasiet hade under gårdagen temadag om dataspelsmissbruk. Johannes Mårtensson, Malin Andersson och Mattias Jeppsson deltog i seminarierna.
John Bauergymnasiet hade under gårdagen temadag om dataspelsmissbruk. Johannes Mårtensson, Malin Andersson och Mattias Jeppsson deltog i seminarierna.Foto: 
Studierektor Claes Calmram och föreläsaren Alexander Wernholm är oroade över att så många unga sätter sina liv åt sidan för spelets skull.
Studierektor Claes Calmram och föreläsaren Alexander Wernholm är oroade över att så många unga sätter sina liv åt sidan för spelets skull.Foto: 

Orden kommer från en gymnasieelev på John Bauergymnasiet. Under gårdagen deltog han i skolans temadag om spelberoende och han kände igen sig i mycket av det föreläsaren berättade.

– Det är väldigt beroendeframkallande. Man får en rush när man spelar, berättar han.

Spelandet av spel som World of Warcraft är utbrett framför allt bland eleverna på IT-programmet. För de mest inbitna spelarna räcker inte fritiden till. Spelen är öppna även under lektionstid.

För att bli bra och uppnå status i spelets värld krävs det att man spelar länge och ofta. Samtidigt är framgångarna beroende av medspelarnas prestationer, vilket skapar en press från nätkompisarnas sida.

– Spelet tar över ens liv. Till slut har man bara kompisar på nätet. De vänner man har i verkligheten försvinner, berättar förläsaren Alexander Wernholm, som själv har erfarenheter av dataspelsberoende.

Han uppmanar skolpersonal och föräldrar att vara uppmärksamma på varningssignaler i form av trötthet och aggressivitet.

– Det finns nästan ingen forskning alls om hur vi påverkas av dataspel. Jag tror att vi kommer att få se mycket mer av det här i framtiden, säger Alexander Wernholm.

Han har märkt att missbruket ofta eskalerar efter trean i gymnasiet. Under sommarlovet finns det inget som hindrar spelandet och den växande ångesten över arbetslöshet och framtidsplaner hålls nere genom ännu mer spelande. Enligt Alexander Wernholm slutar det förr eller senare med en depression.

För studierektor Claes Calmram, liksom flera av eleverna, var insikten om hur omfattade problemet är den viktigaste lärdomen av temadagen.

– Visst visste jag att det finns folk som spelar mycket, men att man spelar från sju på morgonen till elva på kvällen utan att äta ordentligt det förvånar mig. Det här är ett relativt nytt fenomen så vi vuxna kan inte tillräckligt mycket om det. Förhoppningsvis är vi bättre rustade efter den här dagen, säger Claes Calmram.

Emilia Söelund

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.