Annons

Sprängmedel hittades på gård

Polisen hittade sprängdeg och 15 000 skott i olika kaliber när man på torsdagen gjorde en husrannsakan på en gård öster om Ystad.
Ystad • Publicerad 14 mars 2014

Gårdsanläggningen är en före detta militär-anläggning men är nu i annan ägo. Efter tips och spaning slog polisen till på torsdagen.

– Vi har gjort en husrannsakan och hittade 1,2 kilo sprängdeg, 8 sprängpatroner och 15 000 skott i olika kaliber, säger Marie Persson, informatör vid polisens ledningscentral.

Annons

Polisens informatör Ewa-Gun Westford säger att man haft information om att det skulle finnas sprängmedel på gården en tid.

– Nu hade vi så mycket att vi tänkte att vi åker ut och tittar och vi fick ett beslut om husrannsakan. Vi åkte ut och höll ett antal förhör.

Sprängmedel och skott ska ha förvarats i en betongskåp på området.

– Vid förhör lyckades vi inte få fram vem som kunde ansvara för det här. Vi kommer att fortsätta utredningen för att få fram vem som har lagt det där och vem som ansvarar för det. Det är ingen som är frihetsberövad.

Vad hade man för förklaring till fyndet?

– Vad som sagts i förhören behåller vi för oss själva, säger Ewa-Gun Westford.

Är det tips som lett fram till att man gör en husrannsakan?

– Bland annat. Sen undersöker man och lägger ihop ett och ett, man får mer information och kunskap och tillslut bestämmer man att det är dags.

Har ni någon teori om vad fyndet skulle användas till?

– Nej, det är inte så att vi tror att det är någon terroristgömma eller så, vi konstaterar bara att vi fått in uppgifter om det.

Annons

Är det ett stort beslag?

– Om jag tänker efter; 1,2 kg sprängdeg är i min värld mycket men det får du nog googla på.

INTERNAL INTERNAL
Maria Sällberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons