Stark kritik mot plan för äldreomsorg

Trots att de äldre Ystadsborna blir fler har inte kommunen tänkt att satsa mer för vårdplatser för sjuka och dementa äldre. Men efter kritik från bland annat centern öppnar nu socialnämndens ordförande för fler platser.
Ystad • Publicerad 2 december 2005
IngvarPersson (c)
IngvarPersson (c)Foto: 
Roger Jönsson (s)
Roger Jönsson (s)Foto: 

Den 15 december ska förslaget till kommunens nya äldreomsorgsplan behandlas, när socialnämnden sammanträder. Planen pekar ut riktlinjerna för kommunens äldreomsorg de närmsta tio åren.

Flera remissvar har varit kritiska mot planen.

Den vanligaste kritiken rör att det i äldreom-sorgsplanen står att det inte finns behov för fler vårdplatser i särskilt boende. Det vill säga boende för dementa och sjuka äldre.

Ystad är en av de kommuner som har minst platser i särskilt boende i landet. I dag finns 281 sådana platser i kommunen. Enligt förslaget till ny äldreom-sorgsplan är det ett rimligt antal platser även om tio år.

I stället för att satsa pengar på platser i särskilt boende vill socialförvaltningen, som tagit fram planen, satsa på vård i hemmet.

Kritiken mot planerna kommer från bland annat centerpartiet och pensionärsorganisationer. Men även från teknik- och fastighetsförvaltningen som i ifrågasätter om det inte är för svårt att få en plats i ett särskilt boende

Centerpartiet tycker inte att förslaget till äldreom-sorgsplan tar hänsyn till att de äldre kommer att bli fler.

– Det behöver sättas in rejäla resurser om vi ska klara av det ökade antalet äldre, men det står det inget om, utan allt är så bra så, säger centerpartisten Ingvar Persson.

Socialnämndens ordförande, socialdemokraten Roger Jönsson, pekar på att planen framförallt riktar in sig på att göra om platser för sjuka till platser för dementa.

Enligt planen är antalet platser för sjuka möjligtvis för generöst tilltaget i dag, på bekostnad av platserna för dementa. Men Ingvar Persson tycker att det är felaktigt, att det redan i dag är för svårt att få platser både för sjuka och som dementa.

– Våra handläggare har inställningen att man inte ska ha någon plats i särskilt boende, det ska väldigt mycket till för att få det, säger han.

Trots att Ystads kommun är en av de kommuner där flest äldre vårdas hemma vill kommunen bygga ut den verksamheten ytterligare. Det beslutet motiveras med att de äldre blir – fler.

Men det faktumet tas inte upp i stycket som rör särskilt boende i planen. Enligt Roger Jönsson beror det på att en ökad satsning på hemvård gör att efterfrågan på platser i särskilt boende blir mindre.

– En ytterligt ökad satsning på hemvård gör att vi kan hålla nere platserna i särskilt boende eftersom fler förblir friska längre, säger han.

Men samtidigt håller Roger Jönsson med centern om att förslaget till äldreomsorgsplan på ett för lättvindigt sätt utesluter fler platser i särskilt boende i Ystad.

– Jag håller med centern. Det kan mycket väl behövas fler platser och det kommer vi diskutera när nämnden sammanträder, säger han.

Joakim Andersson

joakim.andersson@allehandasyd.se

0411-55 78 36

Anna Maria Erling

anna.maria.erling@allehandasyd.se

0411-55 78 46

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.