Annons

Stationshus i behov av vård

Ystads stolta stationshus är i behov av en renovering. Den nye ägaren ansöker om pengar för att ställa i ordning det byggnadsminnesmärkta huset.
Ystad • Publicerad 20 oktober 2010
Foto: 

Ovanför ingången till järnvägsstationen i Ystad vaktar en uv, anfrätt av tidens tand. Fågeln sitter på stationens framsida som vänder ryggen mot staden.

Att byggnaden vetter mot havet beror på att det var meningen att passagerarna först och främst skulle komma till Ystad via båt. Ystad var porten mot kontinenten.

Annons

Den nye ägaren till stationen, Lars Hansson, ansöker hos länsstyrelsen om bidrag bland annat till att renovera fågelskrämman på stationshuset.

Fågeln i dag har ingen praktisk funktion. Spikband på stationen förhind-rar duvorna att bygga bo. Men fågelfiguren pryder onekligen sin plats.

Lars Hansson, som driver vandrarhemmet i stationsbyggnaden, vill också ha bidrag till att renovera fönster och ytterdörrar. Beslag har rostat och fönsterbågar har ruttnat, enligt ansökan.

Även en neonskylt, Ystad, som sitter på fasaden mot spåren behöver göras i ordning.

Dessutom vill Lars Hansson återskapa två baldakiner som satt ovanför entréerna till stationen och anlägga planteringar vid stationen, enligt hur det såg ut när det begav sig.

Totalt ansöker Lars Hansson via sitt företag Ystad Centralfastigheter AB om bidrag på 820 000 kronor.

Enligt Jonas Haas på länsstyrelsen fördelar läns-styrelsen bidragen i april eller maj nästa år.

0411-55 78 50ulf.martensson@ystadsallehanda.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons