Stopp för nytt hus men stugby tillåts

Lena Jönsson kämpar för att få bygglov för ett hus i Bredasten. Kommunen säger nej – men planerar nu för ett fritidsområde på samma plats.
Ystad • Publicerad 12 december 2005
Lena Jönsson vid den omtvistade tomten vid Bredasten. Bild: Thorsten Persson
Lena Jönsson vid den omtvistade tomten vid Bredasten. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

Det är i över fyra år som Lena Jönsson försökt få bygglov för huset. Kommunen har sagt blankt nej med hänvisning till att Bredasten är ett jordbruksområde. Men kommunen har samtidigt planer på ett fritidsområde på marken. – Det är troligt att det blir ett fritidsområde där ute. Politikerna är eniga och behovet finns, säger stadsarkitekt Inga Hallén.

Lena Jönsson är besviken.

– Det är så motsägelsefullt. Jag har hela tiden fått höra att området inte ska bebyggas för att det är ett jordbruksområde. Så börjar de planera för ett helt fritidsområde, säger Lena Jönsson.

Redan 2001 lämnade hon in en ansökan om bygglov för två bostadshus med varsin tomt på 1750 kvadratmeter. Kommunens svar drog ut på tiden och när det två år senare kom, fick Lena Jönsson bygglov endast för det ena huset. Hon drev då ärendet vidare. Länsstyrelsen gick på kommunens linje men länsrätten gav Lena Jönsson rätt. Det beslutet överklagade Ystads kommun till kammarrätten där ärendet nu kommer att prövas.

– Jag förstår inte riktigt varför de driver det här så långt. Det handlar om ett hus, precis bredvid en golfbana. Det kan inte störa jordbrukskaraktären, säger Lena Jönsson.

Kommunens planer på ett fritidsområde är hon däremot mycket skeptisk till. – En del av det område som markerats ut i översiktsplanen är min mark. Där har jag mjölkkor. Jag vet inte alls vad som kan hända om de bestämmer sig för det området, säger hon.

Än så länge handlar det om ett utredningsområde. När översiktsplanen ställdes ut fanns inte förslaget med.

Men på kommunfullmäktige väcktes frågan i november och området markerades ut som utredningsområde.

Då översiktsplanen inte är bindande kan politikerna besluta om detaljplan och områdesbestämmelser som gör det möjligt för ett nytt fritidsområde.

– Eftersom det också finns en motion om ett fritidsområde där, måste vi komma i gång med planarbetet ganska snart. Under den processen får vi se vad som är möjligt, men jag tror nog att det finns något ställe i området som kan passa. Jag kan inte tänka mig något annat, säger Inga Hallén. Men innan ett fritidsområde kan bli aktuellt ska de berörda få yttra sig. Så var det även när Lena Jönsson ansökte om bygglov. Då var det ingen som hade något emot hennes byggplaner.

– Men ett helt fritidsområde är annorlunda. Idyllen blir förstörd. Dessutom är jag rädd för att jag då inte kan ha kvar mina mjölkkor. Jag har det enda lantbruket här i området, säger hon.

Britta Samuelsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.