Stor ökning för handeln i Ystad
Ystads kommun har gjort en handelsutredning för att få underlag för beslut om framtida affärsetableringar.
Utredningen ger ett faktaunderlag och visar också på konsekvenserna av olika beslut. Men den tar inte ställning till var handel ska få etableras eller ger några exakta regler.
– Den lämnar öppet för kommunen att själv välja vilken väg man vill gå åt, säger tillförordnade stadsarkitekten Dick Bengtsson.
– Utredningen beskriver olika scenarier och konsekvenserna av dem. Sedan blir det upp till politikerna att avgöra frågan.
Utredningen diskuterades vid det senaste mötet med samhällsbyggnadsnämnden.
– Nämnden beslutade att lägga den till handlingarna som ett underlag för kommande planer, berättar Dick Bengtsson.
– Man ska kunna ha den som ett arbetsmaterial.
Utredningen ger också ett underlag för dem som vill etablera ny handel i Ystad.
Utredarna konstaterar att handeln i Ystad på alla varor lockar kunder från andra orter, Försäljningen är större än den egna kommunens kundunderlag. På dagligvarusidan ser utredarna att många affärer har en låg omsättning i förhållande till sin storlek. Ökningen på 9 procent som väntas 2005– 2010 sväljs enligt utredarna därför av dagens livsmedelsaffärer.
För sällanköpsvarorna ser utredarna en ökning med 19 procent från 2005 till 2010.
Utredarna pekar också på vad de uppfattat som styrkan i Ystad, saker de tycker att kommunen måste tänka på. De skriver att det är "viktigt att bibehålla den charmiga staden med dess medeltida stadskärna och den atmosfär som finns i city".
De lyfter fram småskaligheten som en styrka och tycker också att det måste finnas p-platser i båda ändarna av handelsstråket.
Utredningen är gjord av företaget Inregia.
Per Nilsson