Stor oro bland lokalvårdare
Målet med konkurrensutsättningen är att få samma jobb gjort till ett lägre pris.
- Eftersom det inte är meningen att besparingen ska ge sämre kvalitet är det oerhört viktigt att utvärderingen av anbuden blir rätt från början, menar Kerstin Wulff. Tjänster är generellt svårare att utvärdera än produkter.
Bland den berörda personalen är oron inför upphandlingen stor.
- Många av våra lokalvårdare har jobbat länge i kommunen och alla är kvinnor, berättar Bengt Ekstrand, ombudsman på Kommunal.
En av de berörda är Marita Schön, som arbetat som lokalvårdare i kommunen sedan 1996.
- Allt kring upphandlingen känns väldigt ovisst, säger hon. Jag tycker det är bra som det är och hoppas man kommer fram till att städningen ska vara kvar i kommunal regi.
Marita Schön jobbar på Västervångskolan och tror att hon och kollegorna ofta gör mer än exakt det som står i deras städprogram.
- Efter ett inbrott tar vi hand om glassplitter. Det är jag tveksam till om en privat entreprenör skulle göra.
I utvärderingen av de inkomna anbuden ingår även att pröva dem mot vad kommunens egen verksamhet kostar. Blir det inte billigare ska städningen vara kvar i kommunal regi.
- Jag tror inte det går att utföra städningen billigare än i dag, säger Bengt Ekstrand.
Upphandlingen görs i samarbete med Tomelilla och är uppdelad i tre delar; en för för- och grundskolan, en för gymnasiet och en för övrig verksamhet. Entreprenörerna kan lägga anbud på delar eller hela verksamheten. De åtar sig också att ta över all befintlig personal i minst ett år.
S-oppositionen har motsatt sig upphandlingen.
- Jag förstår uppriktigt sagt inte syftet, säger Kent Mårtensson (s). Det har aldrig framförts några klagomål på kommunens städning. Tvärtom, min bild är att våra lokalvårdare gör mycket som ett utomstående bolag inte tar på sig.
Mårtensson ser även en fara i att splittra verksamheten eftersom den sedan kommer att vara svår att lägga tillbaka i kommunal regi.