Annons

Stora problem i YA:s tryckeri

(Uppdaterad). Allehandas tryckeri drabbades natten till tisdagen av stora problem. Som en följd fick tidningens prenumeranter bara hem del B i brevlådan i går morse.
Ystad • Publicerad 18 januari 2005

- Jag beklagar verkligen det inträffade. Det är mycket olyckligt och jag tar problemen på största allvar, säger Bo Wigernäs, vd för Skånemedia som äger Ystads Allehanda.

Det var den så kallade CTP:n i tryckeriet som gick sönder sent på måndagskvällen. CTP betyder computer to plate och är en tryckplåtssättare.

Annons

- Om man inte får ut plåtarna från CTP:n och sedan in dem i pressen kan man inte trycka tidningen, förklarar Jerker Nilsson på tryckeriet.

Reservsystemet fungerade inte heller. I stället fick personalen ringa runt för att försöka hitta någon annanstans där tidningen kunde tryckas. På systertidningen Kristianstadsbladets tryckeri fick man napp.

- Där ställde de upp och blev kvar så att vi kunde trycka del A, säger Jerker Nilsson.

Del B hann bli klar innan haveriet, och den kunde tidningsbärarna dela ut som vanligt till prenumeranterna. Del A blev klar för sent för det. Först klockan sex på morgonen var tidningen i Ystad.

- Det finns inte en organisation i världen som kan klara av vid den tidpunkten att dela ut till brevlådorna, säger Hans Järsberg, försäljningschef på Skånemedia.

I stället delade tidningsbärarna ut de 30 000 exemplaren (6 000 extra exemplar) av del A på olika hämtställen i spridningsområdet. Det gick även att ladda ner tidningssidor som PDF-filer på Ystads Allehandas hemsida.

För läsarna som inte fick sin tidning innebar händelsen mycket extra besvär, vilket Bo Wigernäs beklagar.

- Det är verkligen min förhoppning när vi byter tryckeri i vår att vi får en bra leveranssäkerhet, säger han.

Det är JMS som tar över tryckningen av YA i skiftet mars-april. Några hundraprocentiga garantier mot haverier innebär inte det nya tryckeriet.

- Men det ska vara väldigt sällsynt att det händer. Det blir stor driftsäkerhet, säger Bo Wigernäs.

Annons

I det befintliga tryckeriet i Ystad arbetade personalen under tisdagen med att få allt att fungera inför denna upplagas tryckning. Förhoppningen var att allt skulle bli klart i tid.

Anna Maria Erling

0411-557846

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons