Storsatsning på apor i djurparken
Ystad djurpark miljonsatsar på ny apanläggning tillsammans med Uppsala universitet. Till sommaren flyttar 28 apor in.- Det är en av våra största investeringar någonsin. Vi får en helt nya anläggning med två sorters apor vi inte haft tidigare, säger Ingemar Knutsson på Ystad djurpark.
Aporna kommer från en försöksdjuranläggning vid Uppsala universitet som läggs ner.
- De frågade om vi var intresserade och vi sa så klart ja! Dessutom är vi faktiskt fruktansvärt duktiga här. Nu vill vi få dem att trivas och bygger en helt ny apanläggning.
Djurparken utökas med en 300 kvadratmeter stor inomhusanläggning och två utomhusområden på 400 kvadratmeter vardera. Projektet ska pågå under en treårsperiod och kostar mellan fem och sex miljoner kronor. Men redan till sommaren planerar man att ta emot de första aporna , 16 krabbmakaker och tolv rhesusapor. Uppsala universitet och Ystad djurpark står för projektets kostnader tillsammans.
- Man kan säga att aporna kommer med en hemgift. Forskarna är väldigt måna om att projektet görs på rätt sätt, att aporna får ett gott fortsatt liv. Några kommer ju faktiskt att gå i pension här hos oss och då ska man ha det bra.
Nykomlingarna är mellan fem och 25 år. En makak lever cirka 30 år men de flesta som flyttar in i djurparken är väldigt unga.
De nya anläggningarna byggs mellan kamelernas och lamadjurens områden och blir en av djurparkens största satsningar någonsin. Men så ska de nya anläggningarna också rymma 28 stycken individer.
- Det är två jättefina grupper. Framförallt krabbmakakerna är mycket livliga varelser, fulla av rörelse och framförallt väldigt påhittiga. Ingemar Knutsson berättar att aporna är duktiga på att använda sina händer och fingrar och att de kanske är lite för bra på att ha sönder saker. Personalen kommer att hålla ett extra öga på lampor och skruvar när nykomlingarna anländer.
- Men de är absolut inte aggressiva eller farliga apor, mer lugna och behagliga.
Djurparken räknar med att ta emot sällskapet i maj-juni och filar redan nu på idéer om nya leksaker.
- Vi har massor av idéer om interaktion mellan apan och besökaren. Kanske kan en besökare dra i ett snöre för att få en reaktion eller också så hittar vi på någonting med en nöt i en labyrint, de är rätt så avancerade små varelser.
Aporna reser från försöksanläggningen i små grupper och har med sig en medarbetare från Uppsala universitet som följer med för att hjälpa till med den introduktionen till djurparken.
- Vi utbildar även vår egna personal här på djurparken. det kommer garanterat att bli en spännande introduktion.
Fram till flytten bor försöksaporna kvar i Uppsala. Ingemar Knutsson förklarar att de redan nu bor i relativt stora burar och förhållandevis stor yta för att leva ett instutitionsliv.
- Men naturligtvis kommer de till en plats som ökar deras livskvalitet mycket. Och det värnar forskarna om lika mycket som vi.
Djurparken hoppas också på ett givande utbyte med universitet och skolor. I dag studerar Lunds universitet lemurernas bettende, en slags halvapa som är en mer primitiv varelse, enligt Ingemar Knutsson.
- Beteendestudierna kommer att få en helt annan möjlighet med riktiga krabbmakaker och rhesusapor. Just nu har vi elever från ett naturbruksgymnasium här. Jag är övertygad om att djurparkens nya tillskott kommer att höja kvalitén på deras undervisning avsevärt.
Sanna Trygg