Stort cigarettbeslag utanför Ystad

(15.38). Tull och polis gjorde i går kväll ett stort beslag av cigaretter i en utländsk lastbil. Tre personer 24, 27 år samt 42 år har anhållits misstänkta för grovt tullbrott.
Ystad • Publicerad 16 maj 2002

- Vi har ännu inte räknat färdigt, men det handlar om mellan 800 000 och 900 000 cigaretter, säger Magnus Ramebäck, förundersökningsledare och åklagare vid den internationella åklagarkammaren i Malmö. Det var i går kväll som tullen i Ystad fattade misstankar mot en lastbil som anlände med färjan från Polen. Lastbilen stoppades på E65:an av personal från polisen och från tullen. Sent på eftermiddagen höll tullen fortfarande på att plocka fram cigaretter ur lasten. Men såväl tullpersonal som åklagare är mycket förtegna kring händelsen och det är inte känt vad cigaretterna låg gömda i eller var de var på väg. De tre anhållna personerna, två män och en kvinna, förhördes och anhölls sent i går kväll och förhören har fortsatt under dagen. Åklagaren vill dock inte gå in på vad som sagts i förhören, men enligt vad YA erfar har lastbilschauffören förnekat all kännedom om smuggelgodset. Den anhållne 42-åringen misstänks vidare vara mottagare av smuggelgodset. - Det är mycket sannolikt att jag kommer att begära dem häktade, men det är ännu för tidigt att uttala sig om. Häktningsförhandlingar kan bli aktuella tidigast till helgen. Just nu pågår utredningen med full kraft, säger Magnus Rambäck. Rambäck vill på det här stadiet inte heller utesluta att utredningen kan svälla ytterligare. Han medger dock att det just nu inte finns något som pekar i den riktningen. Tullen är just nu fullt upptagna med att plocka fram de väld gömda cigaretterna i lastbilen. Enligt vakthavande befäl vid tullen i Malmö, Ove Johansson, behöver man sannolikt minst ett dygn på sig att hitta alla cigaretterna. - Det har tagit en timme att få fram 20 000 cigaretter, säger han. I straffskalan för grovt tullbrott ligger fängelse i sex månader och upp till sex år.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.