Stranden blir bredare

Efter en tuff vinter är de två nya vågbrytarna på plats i havet utanför Strandstugan i Sandskogen. Nu finns här fem vågbrytare som ser till att stranden växer. Det som återstår innan allt är klart är att gräva upp den provisoriska vägen som byggdes när bygget startade och köra bort stenarna.
Ystad • Publicerad 31 januari 2012
Stranden växer vid Strandstugan. Här finns nu fem vågbrytare med cirka hundra meters mellanrum. Vågbrytare är mellan 30 och 40 meter långa.
Stranden växer vid Strandstugan. Här finns nu fem vågbrytare med cirka hundra meters mellanrum. Vågbrytare är mellan 30 och 40 meter långa.Foto: Sprisse Nilsson

Projektet som startade i höstas skulle ha varit avslutat vid nyår, men det tillät inte vädrets makter. Bristen på kyla och hårda vindar skapade stora problem.

En blåsig vinter

– Det har nog aldrig blåst så mycket i Ystad. Vi låg stilla och kunde inte arbeta under hela december och en bit in i januari, berättar Ronny Wiking, driftsledare på Ystads kommun.

Men nu är arbetet snart klart. Det tar ytterligare någon vecka att få bort den provisoriska vägen.

– Vi byggde en väg ut för att kunna göra arbetet från land, säger Ronny Wiking, driftsledare på Ystads kommun.

2006 anlades de tre vågbrytarna som sedan tidigare finns vid Strandstugan. Då användes båt i stället för traktorer för att få ut stenarna, men vattnet är grundare i dag och förra gången blev arbetet dyrare eftersom maskinerna ofta stod stilla på grund av dåligt väder.

Kostnadsmässigt håller kalkylen som säger att prislappen för vinterns projekt ska sluta på drygt fyra miljoner kronor. Då har kommunen inte räknat med de pengar som kommer in när stenarna från vägen säljs.

Ronny Wiking är mycket nöjd med resultatet. Från ett djup på tre–fyra meter har sanden lagt sig så att det nu bara är en dryg meter djupt. Den tio meter breda strandremsan nedanför Strandstugan vittnar också att vågbrytarna gjort nytta.

– Det är ett av de effektivaste skydden vi lagt ut mot erosionen, säger han.

Taner Caliskan
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.