GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Student med dyslexi får inte bli polis

En polisstuderande från Ystad får inte längre fortsätta sina studier på Polishögskolan efter att han upprepade gånger har misslyckats på en examination.
Ystad • Publicerad 15 april 2014
Enligt studierektor Anna Orhall på Polishögskolan så är detta första gången som en student avskiljs från sina studier på dessa grunderna.
Enligt studierektor Anna Orhall på Polishögskolan så är detta första gången som en student avskiljs från sina studier på dessa grunderna.
Foto: 
Foto: 

Studenten underkändes under sin tredje termin på polisutbildningen i en delkurs som handlade om trafiksäkerhet. Han misslyckades vid tre tillfällen att uppnå godkänt resultat och erbjöds tre nya möjligheter. Även vid dessa tillfällen kuggades studenten. Han ska också ha erbjudits hjälp och stöd med studierna. En diskussion om studieuppehåll har också förts, men studenten ska ha avböjt detta. Detta sammantaget gör att ansvariga på Polishögskolan anser att studenten har "visat sig olämplig för fortsatt utbildning".

Studenten som läser polisutbildningen på distans har överklagat beslutet till personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen, men där har ärendet ännu inte behandlats. Studenten skriver i ett mejl till rektorn på Polishögskolan Doris Högner Rydeheim att det finns särskilda skäl att göra avsteg från gängse rutiner vid examination. Enligt honom så kuggade han med liten marginal – endast ett poäng vid två tillfällen och med två poäng vid två tillfällen. Han ska ha också ha erbjudit sig att komplettera provet muntligt, eller att göra om det i sin helhet muntligt, men fått avslag. Han skriver vidare att han håller på att utredas för dyslexi.

I rektorn svar till Ystadsstudenten skriver rektorn att hon har övervägt om det finns särskilda skäl och anledning till att göra avsteg, men gjort bedömningen att det inte föreligger den typen av grund. När det gäller läs- och skrivsvårigheterna menar Doris Högner Rydeheim att "problem för studenter som har dyslexi har vi hanterat under flera år men även för dessa studenter gäller samma examinationskrav."

Enligt studierektor Anna Orhall på Polishögskolan så är detta första gången som en student avskiljs från sina studier på dessa grunderna.

INTERNAL INTERNAL
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.