Studio förbereds för thriller

En dansk spionfilm ska spelas in i Ystad. I nästa vecka börjar förberedelserna på regementsområdet.
Ystad • Publicerad 9 februari 2007

Det är en av Danmarks störste regissörer, Søren Kragh-Jacobsen, som ska göra en politisk thriller, Det som ingen ved. I huvudrollerna syns bland annat Ghita Nørby och svenska Maria Bonnevie. Inspelningarna börjar i februari och vid årsskiftet väntas filmen ha premiär.

Filmen ska till viss del spelas in i Ystad studios.

– Det är i princip färdigt att det ska bli av, men inget är underskrivet, säger Ralf Ivarsson, vd för Film i Skåne som driver Ystad studios. Hur mycket Film i Skåne ska bidra med som samproducent är inte heller klart ännu. Men i nästa vecka börjar i alla fall bygget av kulisser i den gamla luftvärnshallen på regementet. Ett par veckor väntas filmteamet hålla till här. En del scener tas utomhus i Ystad med omgivningar, och en del i Malmö, men till större delen spelas filmen in i Danmark.

Det som ingen ved handlar om en man som söker sanningen om sin döde far, samtidigt som han skuggas av danska försvarets underrättelsetjänst. Den nyskilde Thomas upptäcker att hans pappa varit inblandad i försäljning av kemiska vapen och plötsligt är hans eget liv i fara.

– Det är en thriller som tar avstamp i att göra upp med sitt förflutna på militärsidan, säger Ralf Ivarsson.

Kalla kriget och Danmarks Natomedlemskap bildar fond i filmen. En del av handlingen är förlagd till Sverige.

Filmen produceras av danska Nimbusfilm och svenska Heppfilm. Film i Skåne har även andra projekt på gång, som Hipp Hipp-gängets film om utlandskorrespondenten Morgan Pålsson. Hur eller på vilket vis Film i Skåne ska medverka är dock inte klart, inte heller om det blir någon inspelning i Ystad.

Film i Skåne förhandlar även om andra projekt, som man inte kan avslöja något om i nuläget.

Något man väntar på besked om är hur det ska bli med filmatiseringen av Augustprisvinnaren Susanna Alakoskis roman Svinalängorna, som utspelar sig i Ystad.

– Det där håller på att avancera nu, det handlar om manus och finansiering. Om filmatiseringen blir av så landar det ju här, säger Ralf Ivarsson.

Inspelning är i så fall planerad till sensommaren.

Anna Maria Erling

0411-55 78 46

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.