Stugägare vill att regeringens beslut prövas

Fortfarande vet inte de boende i Löderups strandbad vilka regler som ska gälla för byggnation i framtiden.
Ystad • Publicerad 2 februari 2007

Det senaste som hänt i frågan är att regeringens beslut att upphäva områdesbestämmelserna för Löderups strandbad har överklagats till Regerings-rätten, med en begäran om att rätten prövar det.

Det är en privatperson i Danmark, som har en stuga i Löderups strandbad, som begär att en rättsprövning ska göras.

Områdesbestämelserna som kommunen tog fram för över ett år sedan reglerar hur man får bygga i Löderups strandbad. Några boende har varit missnöjda och överklagat ärendet ända upp till regeringen. I december beslöt regeringen att upphäva områdesbestämmelserna med motiveringen att de skulle vara otydliga på vissa punkter.

Det betyder att de gamla detaljplanerna för området gäller igen.

På planavdelningen på Ystads kommun har man inte bestämt ännu hur man ska gå vidare.

Det är bara privatpersoner, inte kommunen, som kan överklaga regeringens beslut. Det Regeringsrätten kan pröva är om beslutet tagits på rätt grunder. Själva sakfrågan om var och hur man får bygga prövas alltså inte.

Den danske stugägaren påpekar bland annat att regeringen grundat sitt beslut på omständigheter som de klagande inte tagit upp, vilket strider mot plan- och bygglagen (PBL). Regeringens skäl har inte heller prövats av länsstyrelsen.

Stugägaren tycker inte heller att områdesbestämmelserna är otydliga, och anser i vilket fall att det inte skulle strida mot PBL.

Regeringsrätten är landets högsta förvaltningsdomstol.

Anna Maria Erling

0411-55 78 46

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.