Svårt att få fast inbrottstjuv

Villa- och lägenhetsinbrotten i Ystad ligger på en stadig siffra. Men väldigt få av dem klaras upp, konstaterar polisen.
Ystad • Publicerad 6 februari 2007

Mellan 200 och 300 inbrott anmäls av privatpersoner och företagare i Ystads kommun varje år.

Men polisen har svårt att få fast inbrottstjuvarna. Den tekniska bevisningen, det vill säga när de med hjälp av fingeravtryck eller liknande, kan binda personer till ett visst brott, är oftast för svag.

– Det är inte lysande siffror när det gäller inbrotten, speciellt inte när det saknas spår, säger Ystadpolisens Jan Mårtensson som utreder fredagens inbrott. I december råkade boende i kvarteren vid Malmörondellen ut för villainbrott som påminner om de i fredags.

Utredningarna kring de brotten är nedlagda i brist på bevisning. Fall kan dock öppnas igen om det tillkommer ny bevisning. Men enligt Mårtensson kommer Ystadpolisen sannolikt inte att öppna utredningarna därifrån igen.

– Det finns i dagsläget inget som pekar på att det är samma person som ligger bakom, säger han.

Trots att det vid båda tillfällena har rört sig om inbrott som har gjorts med en kofot, och att tjuvarna har varit ute efter pengar och smycken, ser polisen skillnader i tillvägagångssätten.

– De inbrotten gjordes främst på andra våningen, säger Jan Mårtensson.

Polisen har inga nya uppgifter fredagens inbrott.

Malin Perlheden

0411- 55 78 47

malin.perlheden@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.