Svårt för ungdomsförbund att rekrytera i sydöstra Skåne
Dumlekolorna blandas med godiset från LO i skålen som 19-åriga Isabelle Strandhagen håller i. Hon är ordförande i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU, i Ystad/Österlen och håller fram godiset mot eleverna som går förbi hennes bokbord på Ystad gymnasium.
I korridoren är det trångt mellan borden när skolan ordnar politikerdag. Alla etablerade partier är här – utom Feministisk initiativ. Och vid Miljöpartiers bord står tre medelålders kvinnor –kandidater till regionfullmäktige och riksdag – med broschyrer i handen. Grön ungdom saknar nämligen en lokal avdelning i sydöstra Skåne. De medlemmar som ändå bor här får engagera sig i Grön ungdoms Skåneklubb.
Svårigheten att rekrytera medlemmar är ett problem som flera ungdomsförbund upplever.
Ungsvenskarna, Sverigedemokraternas ungdomsförbund sedan 2015, är ett av dem. Trots att moderpartiet har medvind så finns ingen aktiv ungdomsorganisation här.
– Vi har alltid legat dåligt i medlemsantalet här nere men vi utesluter inte att det kan komma, säger Filip Persson som är aktiv i Ungsvenskarna i Skåne.
Hans partikamrat Henric Colliander skriver till YA att organisationen har problem med ”bemanning och så vidare” i sydost.
Hanna Persson, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, Muf, i Ystad/Österlen ser tre stora hinder för att ungdomar ska organisera sig politiskt:
• Att man inte känner sig tillräckligt insatt i sakfrågorna.
• Att man inte känner någon i partiet.
• Att man inte har tid.
– Därför försöker vi få till en gemenskap så att det blir som ett kompishäng, säger hon och tar pizzakvällar som exempel.
Men det är inte engagemanget för samhällsfrågor som saknas. Det menar flera av de representanter för ungdomsförbunden som YA har pratar med.
”Så länge medlemmarna delar vår ideologi kan de lära sig resten”
– Väldigt många unga bryr sig. Jag tror inte alltid att man vill engagera sig i ett parti, men det finns snack mellan kompisar om politik. Jag ser mycket engagemang och vilja att påverka, säger Isabelle Strandhagen, ordförande i SSU Ystad/Österlen.
Vilka frågor engagerar de ungdomar du möter?
– Miljön är stor i år, och även integration och flyktingfrågan. Många unga tycker att samhället är orättvist. Jag tror det är för att man vill så mycket som ung, säger hon.
Det finns en fara i att bara se enstaka frågor, tror ordföranden för Liberala ungdomsförbundet, Luf, i södra Skåne.
– Jag tror det finns ett intresse men att man bryr sig mer om punchlines, och tittar förbi sakpolitiken i de stora frågorna. Man ser inte partiernas helhetsperspektiv och fastnar för en fråga, säger Kristoffer Lindstrii i Luf.
Han tar upp något som flera andra partiaktiva ungdomar också har varit inne på – att det är ideologin som är viktigast.
– Vi fokuserar mycket på att lära ut vad som är politik, och så länge medlemmarna delar vår ideologi kan de lära sig resten, säger han.