Sverigedemokrat hoppar av efter avslöjande

En kandidat för Sverigedemokraterna i Ystad hoppar av partiets valsedel inför kommunvalet i höst. Anledningen är att det framkommit att han har en ansenlig mängd anmärkningar hos kronofogden och har inkassokrav på nästan 600 000 kronor.
Ystad • Publicerad 6 maj 2002

- Jag blev övertalad av de andra i partiet att ställa upp, men jag är inte road av att hängas ut. Det stämmer kanske med mina skulder. Jag har bland annat ett kraschat företag bakom mig. Men nu har jag gjort upp samtliga av mina affärer med partiet och jag kommer inte att vara med på någon lista, säger mannen. I en granskning av de högerextrema Sverigedemokraterna som P4 Radio Malmöhus har gjort visar det sig att var tionde kandidat på partiets valsedlar är antecknade hos kronofogden. I undersökningen framkom uppgifterna om kandidaten i Ystad. Mannen säger nu till YA att han inte längre ställer upp för partiet. Han vill inte kommentera det faktum att han hittills har blivit krävd på skulder av kronofogden 65 gånger. Han nämner också ålder och dålig hälsa som skäl till hans avhopp. Ordföranden för Sverigedemokraterna Österlen, Paul Svensson, bekräftade senare på måndagen att partiets kandidat inte vill ställa upp. Han medger att partikollegorna övertalade kandidaten att ställa upp till att börja med och att han under gårdagen försökte få honom att ändra sig, trots hans skuldsituation och höga ålder. - Det handlar om en sällsynt bra man, men jag måste respektera hans beslut, säger Paul Svensson. Sverigedemokraterna har problem att rekrytera personer som vill ställa upp i kommunvalet. - Det stämmer att vi har kort om folk som vill ställa upp. Många är unga och gröna som arbetar för oss, och antingen är de för oerfarna för att ställa upp eller så vill de inte. Men vi har fortfarande tre namn på valsedeln och det är bättre än inga, säger Paul Svensson. I en bok som kom ut förra året stämplades Sverigedemokraterna som det mest kriminellt belastade partiet i landet. Nu försöker partiet framställa sig som mer rumsrent genom en bättre granskning av kandidaterna på valsedlarna. Trots detta visar P4 Radio Malmöhus granskning att det finns flera allvarligt skuldbelastade kandidater på valsedlarna, bland andra en malmöbo som aldrig betalar skatt eller underhåll till sina barn. - Vi kan väl säga som så att det är ett stort parti och man kan inte kolla alla. Men nu har vi gått ut med ett papper med frågor som "Har du haft problem med kronofogden?" och liknande. Nu kan det vara så att folk skriver "nej", och att det sen visar sig inte vara sant. Men då får de inte ställa upp för vårt parti, säger Paul Svensson. Själv säger Paul Svensson att han inte ställer upp i valet på grund av tidsbrist.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.