GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svinalängorna och Fridhem

En härlig - och litterär - vy över östra Ystad. Här syns närmast hyreskasernerna som författaren Susanna Alakoski kallat Svinalängorna, men som knappt någon annan kallat så.
Ystad • Publicerad 9 juni 2009
Bild: Sprisse Nilsson
Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Bort till den gröna oasen Österportstorg löper Regementsgatan i Östra förstaden som korsas av Mariagatan där en annan litterär skapelse, Kurt Wallander, huserar.

I Östra förstaden låg en gång inte mindre än 14 speceriaffärer, fyra mjölkaffärer och flera köttaffärer och tobaksaffärer, Bertil "Kitte" Perssons bok "Från port till port". Men det är länge sedan.

Det en gång enkla bostadsområdet Fridhem ligger granne med de stora, pampiga villorna ner mot Österleden.

På bilden syns också skolstaden Ystad med Österportgymnasiet och Parkskolan. Längst upp till höger skymtar också biblioteket, där man kan låna både Svinalängorna och Mankelldeckare.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.