Annons

Sydkött gick i konkurs

Sydkött AB med 40 anställda har försatts i konkurs. Men slakteriet i Ruuthsbo tas över av en ny ägare och därmed hälften av jobben.
Ystad • Publicerad 21 januari 2005
Slakteriet i Ruuthsbo såldes innan Sydkött försattes i konkurs. Därför fortsätter den nya ägaren verksamheten som normalt redan på måndag. BILD: THORSTEN PERSSON
Slakteriet i Ruuthsbo såldes innan Sydkött försattes i konkurs. Därför fortsätter den nya ägaren verksamheten som normalt redan på måndag. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

Sydkött begärdes i början av veckan i konkurs av fastighetsbolaget Isrolf, som äger styckningslokalerna på Herrestadsgatan iYstad. När företagsledningen såg att det inte gick att rädda Sydkött begärde bolaget sig själv i konkurs i torsdags.

– Det fanns ingen annan lösning, berättar Sydkötts vd Rolf Olsson.

Annons

De kända skulderna var då 5,5 miljoner kronor plus löneskulder till de anställda.

Men innan konkursen köptes slakteriet i Ruuthsbo av Tom Hansson.

– Vi räddar ändå 20 anställda, säger Rolf Olsson.

– Vi kör i gång redan på måndag. Jag ska hjälpa till. Jag är slaktare nu, Styckningsverksamheten Ystad blev till slut för olönsam. Med facit i hand kan Rolf Olsson konstatera att satsningen på att flytta in den till Herrestadsgatan i Ystad var fel.

Sydkötts grund var Nils Olssons slakteri i Skivarp. Det är Rolf Olssons föräldrar som ägt bolaget som han själv drivit i 15 år.

För de anställda kom konkursbeskedet inte som en överraskning. Redan i somras varslades 23 anställda, som sedan fick sluta.

– Det är oerhört tråkigt, men det är en tuff bransch, säger ombudsman Jan Zielinksi som företräder medlemmarna LO-förbundet Livs på företaget.

Mitt i all bedrövelse är han nöjd med att slakteriet redan har fått en ny ägare.

– Det är ungefär hälften som får stanna och det är oerhört positivt, säger Jan Zielinksi.

Det ser mörkt ut på arbetsmarknaden för de styckare som nu får gå. Förra året sparkades 40 styckare på Swedish Meat i Kävlinge.

Annons

– I dag börjar den bli tufft. Det har varit efterfrågan, men när så här stora enheter lägger ner ser det inte ljust ut, säger Jan Zielinksi, som ser den utländska konkurrensen som den viktigaste faktorn bakom nerskärningarna. Ystads tingsrätt har utsett advokat Rickard Bauhn i Ystad till konkursförvaltare. Han kommer inte att driva styckningsverksamheten vidare.

– Det finns ingen möjlighet, säger Richard Bauhn.

Han ser positivt på att slakteriet drivs vidare.

I slutet av nästa vecka räknar konkursförvaltaren med att ha en klarare bild av läget.

Per Nilsson

0411-55 78 06

per.nilsson@allehandasyd.se

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons